Een volwassen broodboom draagt gemiddeld vijftig vrouwelijke trossen, die zich tot broodvrucht zullen ontwikkelen. Een boom draagt voor het eerst vruchten wanneer deze 3-6 jaar oud is, en kan wel 70 jaar vruchten geven. In de Stille oceaan produceren de bomen 50-150 vruchten, In India circa 200 vruchten.
De broodvrucht is rond tot eivormig, en kan een doorsnede bereiken van wel 30 centimeter. Desondanks is het één van de kleinere broodvruchtsoorten.
De broodvrucht is botanisch verwant aan de nangka (jackfruit) en de chempedak of tjampedak. De smaak van de broodvrucht is niet om over naar huis te schrijven, lijkt wat op aardappel, en de textuur van een volgroeide vrucht is zonder meer papperig. Wat dat betreft is de chempedak, de vrucht van de Artocarpus integer, superieur.
Je herkent de broodvrucht aan het patroon van de dunne schil die is opgebouwd uit vijfhoekige of zeshoekige markeringen en glad, hobbelig of stekelig kan zijn. De schil is licht- tot donkergroen, geelgroen of geel wanneer de vrucht rijp is, hoewel één ongewone variëteit rozeachtige of oranjebruine vruchten heeft.
Broodvruchten worden onrijp geplukt. Op zijn vroegst gebeurt dat twee tot drie maanden na het begin van de vruchtvorming, maar liefst (hoogseizoen) na vier maanden.
Broodvrucht is minder algemeen verkrijgbaar dan jackfruit of nangka. Meestal vind je broodvrucht in gespecialiseerde Caraïbische winkels.
Voor het beste resultaat leg je de vrucht een nachtje in de koelkast, waardoor vocht aan de vrucht onttrokken wordt. Haal de vrucht de volgende dag uit de koelkast en kook hem in ruim water gedurende veertig minuten. Dat hij gaar is, test je met een scherpe prikker of de punt van een mes. Kun je gemakelijk tot het hart van de vrucht komen, is hij gaar. Laat de vrucht nu voldoende afkoelen om hem verder te bewerken.
Snijd de vrucht doormidden en in parten, zodat je wat je vooir later wilt bewaren in de vriezer kwijt kunt. Verwijder de schil met een mes, zoals je dat met koolraap doet: bolle kant boven en dun wegsnijden. op de website van de National Tropical Botanical Garden (zie bronnen) staan diverse heerlijke recepten met broodvrucht, van hartige voorgerechten tot desserts!
De zaden zijn zeer voedzaam, maar worden omdat ze licht-toxisch zijn niet rauw gegeten. Ze worden geroosterd en tot meel vermalen, dat wordt gebruikt om brood van te bakken.
Vers is broodvrucht slechts enkele dagen in de koeling houdbaar. Voorgekookt - inde vriezer - veel langer. De textuur van het vruchtvlees kan door het invriezen verandewren, maar zal worden hersteld door de warmte tijdens het afbakken.
De benaming broodvrucht is niet opmerkelijk, wanneer je het resultaat van het gebakken vruchtvlees ziet.
De individuele vruchten waaruit de broodvrucht is opgebouwd, zijn steenvruchten. Een broodvrucht is opgebouwd uit zo'n tweeduizend miniscule bloemen, die je mede herkent aan de hexagonale structuur van de schil. De bloemen smelten samen en ontwikkelen zich tot het vlezige, eetbare deel van de vrucht.
Een vrucht bevat 16-24 steenvruchten, die elk één zaad dragen, althans bij de vruchtbare soort. De onvruchtbare broodvrucht heeft vanzelfsprekend geen zaden. De meeste geteelde variëteiten bevatten overigens (nagenoeg) geen zaden.
De zaden van de broodvrucht zijn ongeveer 2 cm lang en bruin. Zaadloze broodvruchten - zie foto - vertonenholle kernen waar normaal de zaden zitten. Soms bevat deze kernen platte, onontwikkelde zaden van niet meer dan 3 mm lang.