Marang
groenten en fruit (Moraceae)
MARANG
 
MARANG | ARTOCARPUS ODORATISSIMUS

MARANG

De Marang (Artocarpus odoratissimus) is een minder bekend lid van de broodvruchtstam uit de moerbeifamilie, waartoe de nangka en de chempedak horen.

Marang wordt beschouwd als 'top-of-the'bill' onder de broodvruchten: intens van smaak, sappig en zoet. De smaak doet licht aan banaan denken. Qua vorm is de marang een kruising tussen een broodvrucht en een nangka, rond tot eivormig, iets langer dan breed, en gemiddeld 1 kilogram zwaar. De schil is bedekt met groengele 'stekels' die de vrucht een rommelig aanzien geven, zeker wanneer niet alle bloemen bevrucht zijn.

De buah tarap en de pingan zijn twee vruchten, die zeer lijken op de marang. Beide groeien in dezelfde gebieden als de marang en behoren eveneens ot de broodvruchtstam (Atrocarpus). De buah tarap heeft rood vruchtvlees en doet denken aan een groot uitgevallen rambutan, de pingan lijkt in dat opzicht veel sterker op een marang maar heeft een oranje schil.

De vrucht is net als alle broodvruchten een samengestelde vrucht van het type vruchtverband, dat wil zeggen dat de afzonderlijke vruchten van de groeiwijze tot één vrucht zijn samengegroeid, zoals ook bij de ananas het geval is. De individuele vruchten zijn steenvruchten, en bevatten één enkele zaad.

De marangboom is een groenblijvende boom, die zo'n 25 meter hoog wordt, met een dichte kroon. Hij heeft grote, langwerpig ovale bladeren die een halve meter groot worden, soms licht gelobd. De twijgen en jonge blaadjes zijn behaard. Een boom bevat zowel mannelijke als vrouwelijke bloemen. De mannelijke bloeiwijze is langwerpig, als een aar, de vrouwelijke bloeiwijze compact en bolvormig. Hij geeft na 3-4 jaar voor het eerst vruchten. Deze worden bijna rijp geplukt, omdat ze eenmaal rijp van de boom zouden vallen en snel zullen bederven.

Wanneer de vruchten rijp zijn, zijn ze gelig bruin van kleur, het vruchtvlees wit. Ze geuren minder aangenaam dan ze smaken, zoals de durian doet, maar minder sterk.

VERKRIJGBAARHEID EN GEBRUIK

Marangs zijn hier niet verkrijgbaar.

Om de rijpe vrucht te openen, snijd je de schil over de lengte rondom door, zodat je de vrucht kunt openbreken. Daarbij komen de segmentjes bloot te liggen, en kunnen deze er stuk voor stuk uitgehaald worden.

 

De zaden zijn, omdat ze licht-toxisch zijn alleen eetbaar na warme bereiding. Ze zijn eiwitrijk (10-13%) en smaken ergens tussen noten en waterkastanje in. De geëgende bereidingswijzen voor de zaden zijn bakken, koken of grillen. De schil van de zaadjes dient voor het eten afgepeld te worden, dat gaat heel gemakkelijk.

BEWAREN

Zodra de vrucht geopend is, dient hij geconsumeerd te worden. Het aroma is vluchtig en de vrucht oxideert snel. De verse marang-segmentjes zijn daarom hoogstens enkele uren in de koeling houdbaar.

OORSPRONG EN VERSPREIDING

De marang komt van origine voor op de eilanden Borneo (Indonesische archipel), Palawan en Mindanao (beide onderdeel van de Philippijnen). Hij groeit in het wild in Sarawak (Borneo) op een hoogte tot 1.000 meter, en op enkele plaatsen op de Philippijnen.

Marangs worden commercieel verbouwd in op het Maleisische deel van Borne, Salawak, in Indonesië Brunei, Maleisië, Thailand, India en de Philippijnen, vrijwel overal uitsluitend voor lokaal gebruik, vanwege de kwetsbaarheid van de vrucht en de korte bewaartijd. Het seizoen in Mindanao duurt van juli tot septemebr.

TAALKUNDIGE ASPECTEN, ETYMOLOGIE

De geslachtsnaam artocarpus is een samentrekken van het Griekse woord artos, voor brood, en carpus, voor vrucht.

GEZONDHEIDSASPECTEN

VOEDINGSSTOFFEN - GEZONDHEIDSRISICO'S

De marang zou voor 35% uit zetmeel (koolhydraten) bestaan, calcium, fosfor en vitamine C bevatten. De gegevens in de lijst hebben betrekking op de nangka, en zijn slechts een referentie.

SAMENSTELLING PER 100 GRAM RAUW PRODUCT

94
kcal
( 393,3 kJoule)
1,5
gram
eiwitten
24
gram
koolhydraten
1,6
gram
vezels
0,3
gram
vet
0,1
gram
verzadigd
0,1
gram
enkelvoudig onverzadigd
0,1
gram
meervoudig onverzadigd
24
mg
omega-3
63
mg
omega-6
VITAMINES
99
µg
vitamine A
(12% ADH)
0,1
mg
vitamine B2
(7% ADH)
0,4
mg
nicotinezuur
(3% ADH)
0,1
mg
vitamine B6
(7% ADH)
14
µg
foliumzuur (B9)
(7% ADH)
6,7
mg
vitamine C
(8% ADH)
MINERALEN
34
mg
calcium
0,2
mg
koper
0,6
mg
ijzer
303
mg
kalium
37
mg
magnesium
0,2
mg
mangaan
3
mg
natrium
36
mg
fosfor
0,6
µg
selenium
0,4
mg
zink
 

BRONVERMELDING UPDATE AUGUSTUS 2016

Artocarpus odoratissimus | Wikipedia (EN/NL) Artocarpus odoratissimus | FAO Underutilized crops of Thailand