De natsumikan is een kruising van de pompelmoes met de mandarijn (Citrus maxima × Citrus reticulata). In zijn The Botany of Citrus and Its Wild Relatives noemt de Amerikaanse botanicus Swingle de vrucht een 'toevallige' hybride, ontstaan door kruisbestuiving door insecten. Hij is geel-oranje van kleur en heeft het formaat van een forse sinaasappel, maar heeft een dikkere schil. Een natsumikan weegt tussen 400 en 500 gram. Behalve dat hij vers wordt gegeten, wordt er ook jelly en wijn van gemaakt.
De Kawano natsumikan is de minst zure, met 1-2% zuur ten opzichte van 2-3% zuur in andere soorten. De kawanoi is een vroege soort.
Natsumikan jellies worden in Kyōto in uitgeholde natsumikan-vruchten gemaakt van het sap, wat suiker en agar-agar als bindmiddel. De beste zou gemaakt worden door banketbakkerij Oimatsu in de Kamishichiken 'geisha' wijk, naast de oostelijke poort van de Kitano Tenmagu Shrine. De jellie wordt natsukanto genoemd, gesuikerde citrus, en is verkrijgbaar van april tot half augustus. Deze spectaculaire, met de hand gemaakte jellie kost 1250 yen, zo'n 9 euro (per stuk).
Andere producten van de amantsu zijn Amanatsu wijn en Amantsu mikan, geconserveerde natsumikan, gezoet met honing om de smaaktonen van de vrucht te versterken.
Bryan and Sayuri Baird maken sinds 2000 in Numazu Carpenter’s Mikan Ale, dat zoals de naam zegt natsumikan bevat. Dit ambachtelijk gemaakte bier wordt in februari gebrouwen, en is hier niet te koop.
In ons land is de vrucht de vrucht niet vers verkrijgbaar.
Je kunt de natsumikanbomen in Japan bij mensen in hun tuin aan treffen, vooral in de prefectuur Yamaguchi. De stad Hagi is er bekend om. Men verkoopt de vrucht 'aan huis' voor zo'n 100 yen per stuk. De commerciële teelt van de vrucht is geconcentreerd in Kumamoto en Ehime in het zuiden van Japan.
De teelt van deze citrus zou voor de samurai in Hagi die bij de Meiji Restauratie tussen 1868-1912 werkeloos werden een nieuwe bron van inkomsten zijn geweest.
In het Japans betekent Natsu zomer en Mikan betekent Citrus: zo Natsumikan (synoniem voor natsudaidai) betekent zomer citrus.
In mei wordt in het Kankitsu park in Hagi het jaarlijkse matsumakin festival gehouden. Behalve dat er Natsumikan in overvloed te koop is, naast de producten van en met de vrucht, zijn er voorstellingen met Japanse volkskunst. Rond deze tijd staan veel natsumikanbloemen in de stad in bloei.
Hoewel de natsumikan een kruising is met de grapefruit heeft de vrucht niet de interactie met medicijnen waar je met grapefruit zo voorzichtig mee moet zijn. De vrucht is rijk aan vitamine C.