top
Witte mosterd
Specerij (Brassicaceae)
WITTE MOSTERD
MOSTERD-TOPICS
SINAPIS ALBA | WITTE MOSTERD

WITTE MOSTERD

Er is niet één mosterdplant, maar er zijn drie mosterdplanten, de milde witte mosterd (Sinapis alba), de bruine, Oosterse mosterd (Brassica juncea) en de zwarte mosterd (Brassica nigra). Van alle drie wordt het zaad als kruid gebruikt. Er zijn dan ook drie soorten mosterdzaad.

Deze drie mosterdsoorten zijn genetisch verwantschap, dat noemt men de driehoek van U. Dat is een theorie die stelt dat de genomen van drie voorouderlijke soorten Brassica gecombineerd zijn tot deze drie oliehoudende gewassen. Deze theorie, gesteld door de Koreaans-Japanse botanicus Woo Jang-choon in 1935 is onder meer bevestigd door recente DNA-studies.

Witte mosterd is een plant uit het geslacht Sinapis uit de familie van de Kruisbloemachtigen (Brassicaceae). Het geslacht Sinapis is nauw verwant met een ander geslacht uit deze familie, de kolen (Brassica), waartoe de bruine en zwarte mosterd behoren.

Witte mosterd heeft gele bloemen, anders als de naam doet vermoeden. In ons land wordt hij om die reden meestal gele mosterd genoemd. Het is een eenjarige plant die 100-120 cm hoog wordt en licht behaarde bladeren heeft. De zaden bevinden zich in een vrucht, de hauw genaamd. De zaden zijn rond, hebben een doorsnede van circa 2 mm en zijn zeer olierijk.

Culinair gebruik en bereiding

Van de plant wordt alleen het zaad gebruikt.

Oorsprong en verspreiding

Witte mosterd groeit in het wild in Noord-Afrika, het Midden-Oosten en Zuid-Europa en heeft zich verder verspreid door langdurige teelt.

Er zijn al oude beschrijvingen in het Sanskriet bekend van zo’n 5.000 jaar geleden en ook wordt mosterdzaad genoemd in het Nieuwe Testament, waar het Koninkrijk van de Hemel wordt vergeleken met een mosterdzaadje, vrijwel zeker deze mosterdsoort.

Taalkundige aspecten, etymologie

VERTALING WITTE MOSTERD

engels
white mustard
frans
moutarde blanche
italiaans
senape blanca
spaans
mostaza blanca
 

Gezondheidsaspecten

Voedingswaarde, gezondheidsrisico's

Mosterdzaad bevat naast de al beschreven vetzuren veel vitaminen uit het B-complex: foliumzuur, vitamine B6 en B3, en vitamine E. Daarnaast veel mineralen zoals calcium, mangaan, koper, ijzer, selenium, sulfaat en zink. In mosterd zitten de antioxidanten flavonoïden en carotenoïden, zoals zeaxanthine en luteïne.

Het zaad van de witte mosterd bevat ongeveer 30% olie, die voor 60% uit enkelvoudig onverzadigde vetzuren bestaat, waarvan 42% erucazuur en 12% oliezuur. Het bevat 21% meervoudig onverzadigde vetzuren waarvan 6% het omega 3-vetzuur alfa-linoleenzuur en 15% omega 6-linolzuur en het heeft 12% verzadigde vetzuren. De mosterdsmaak wordt veroorzaakt door een glycoside, het scherp smakende sinalbine.

Samenstelling per 100 gram rauw product

469
kcal
( 1962,3 kJoule)
24,9
gram
eiwitten
34,9
gram
koolhydraten
6,8
gram
waarvan suikers
28,8
gram
vet
1,5
gram
verzadigd
19,8
gram
enkelvoudig onverzadigd
5,4
gram
meervoudig onverzadigd
2680
mg
omega-3
2590
mg
omega-6
Vitaminen
20,7
µg
vitamine A
(3% ADH)
½
mg
vitamine B1
(45% ADH)
0,4
mg
vitamine B2
(29% ADH)
7,9
mg
nicotinezuur
(49% ADH)
0,4
mg
vitamine B6
(29% ADH)
76
µg
vitamine B9
(38% ADH)
0,4
µg
vitamine B12
(16% ADH)
3
mg
vitamine C
(4% ADH)
2,9
mg
vitamine E
(24% ADH)
5,4
µg
vitamine K
(7% ADH)
mineralen
521
mg
calcium
0,4
mg
koper
10
mg
ijzer
682
mg
kalium
298
mg
magnesium
1,8
mg
mangaan
5
mg
natrium
841
mg
fosfor
134
µg
selenium
5,7
mg
zink

Bronvermelding update maart 2020

Nutritional attributes of herbs | Crop & Food Research Confidential Report No. 1891, L.J. Hedges & CE Lister, april 2007 Mustard seed | Wikipedia (EN) Nutritionfacts Mustard seeds | Nutritiondata.self.com Mustard plant(s) | Wikipedia (EN)