Wanneer mosterdzaadjes na nat gemaakt te zijn, worden gekneusd, komen de zwavelbestanddelen die de geur van mosterd bepalen, vrij : sulforafaan en sulfoxide. In water vervliegt deze geur snel, verdampt. De geur blijft langer behouden wanneer de zaadjes met wijn of azijn worden bevochtigd, vandaar de toevoeging van wijn en/of azijn aan mosterd(pasta).
Een bekend voorbeeld van mosterdpoeder van witte mosterd is Colman, het Engelse merk. Eén van de mosterdpoeders van zwarte mosterd is het Koreaanse zwarte mosterdpoeder Gyeoja.
Naast mosterdpoeder in de vorm van mosterdmeel (gemalen mosterdzaad) is ook mosterdpoeder van bereide mosterd in de handel. Eén van de soorten die in de handel is, is ge(vries)droogde Dijon-mosterd. van het merk Ohly. Het poeder wordt aangemaakt door een gelijk gewichtsdeel water toe te voegen.
Het voordeel van deze droge mosterd ten opzichte van verse mosterd(pasta) is de houdbaarheid en ten opzichte van mosterdmeel de smaak. Ohly's ProDry mustard powder is er in een aantal soorten: Salad mustardpowder (met en zonder toevoeging van suiker en zetmeel), Classic mustardpowder en Dijon mustardpowder. Hetzelfde procedé volgt het bedrijf met poeders van bijvoorbeeld Worcestershiresaus.
Mosterdpoeder gebruik je als droog kruid in kruidenmengsels, zoals in het Ethiopische kruidenmengsel berbere, voordat men beschikken kon over peper en chilipepers. Het poeder wordt ook aangemaakt met water (ongeveer gelijke delen), voor marinades bijvoorbeeld.
Doe je dat laatste, besef dan wel dat het op mosterd lijkt, maar dat niet is, want het is bitterder en niet zuur, omdat er geen azijn is toegevoegd. Bovendien vervliegt de scherpte snel. Voeg het daarom pas op het laatste moment toe.
Mosterdzaad bevat veel vitaminen uit het B-complex: foliumzuur, vitamine B6 en B3, en vitamine E. Daarnaast veel mineralen zoals calcium, mangaan, koper, ijzer, selenium, sulfaat en zink. In mosterd zitten de antioxidanten flavonoïden en carotenoïden, zoals zeaxanthine en luteïne.
Respecteer het copyright !