Pepes is de benaming van een kookmethode waarbij bananenblad als wikkel wordt gebruikt. Het bananenblad zelf is niet eetbaar, maar is zo sterk, dat het ervoor zorgt dat de vulling onder druk blijft staan tijdens het koken, zodat de smaken goed integreren. Ideaal voor gemarineerde kip (pepes ayam) en zoals in dit recept vis (pepes ikan).
Pepes wordt traditioneel gestoomd of boven houtskool gegrild, maar je kunt er ook mee uit de voeten in oven en natuurlijk de stoomoven.
Snijd de filets van een verse makreel, en snijd daarvan blokjes van circa 2cm in het vierkant. Verwijder de harde delen van het bananenblad en snijd het in tweeën.
Maak de basa volgens het recept op deze site.
Doe de basa in een kom en voeg er naar behoefte wat wat zout en olie aan toe. Voeg de makreelbl;okjes toe en coat deze om ze afgedekt gedurende twee uur op een koele plaats zoals de koelkast te laten marineren.
Verwarm de oven voor op 160°, of bereidt de bbq of hibachi voor.
Leg een salamblad in het midden van elk stuk bananenblad. Beleg elke helft met de helft van de makreel.Vouw het blad dicht en zet het vast met tandenstokers of satepennen. De garingstijd is afhaknelijk van de warmtebron die je kiest en bedraagt minimaal 30 minuten in de oven.