Bananenbladeren behoren tot de meest robuuste bladeren voor de keuken, niet verwonderlijk want ze worden ook als bouwmateriaal gebruikt. Het blad is flexibel en waterafstotend en bovendien heel fraai. Net als palmbladeren werden ze ooit gebruikt om op te schijven.
Een bananenblad heeft een helder groene, glanzende zijde en een mattere, lichter gekleurde zijde. De nerven staan niet loodrecht op de hoofdnerf, maar onder een kleine hoek. Voor een zo sterk mogelijke wikkel gebruik je twee bladeren zo dat de nerven elkaar kruisen.
De bladeren worden zowel vers als gedroogd gebruikt, dat laatste bijvoorbeeld in de Tamilkeuken, waar deze gedroogde bladeren Vaazhai-ch- charugu genoemd worden. Bananenblad wordt wereldwijd als kook- en wikkelblad gebruikt, maar vooral in de Zuidoost-Aziatische, Afrikaanse en Caribische keuken.
Je kunt vers bananenblad ook onder de grill gebruiken. Neem een voldoende dikke, dubbele laag, zodat je voor het opdienen de buitenste verkoolde bladeren kunt verwijderen.
Bananenblad geeft een smaak af die aan thee doet denken, met lichte anijstonen. Deze smaakcombinatie maakt banananblad bij uitstek geschikt in combinatie met vis, zoals veel gedaan wordt in de Indiase keuken. In Indonesië worden bananenbladeren vaak gebruikt in combinatie met kleefrijst, in gerechten als lemper en lontong. In Mexico worden tamales behalve in maïsblad vaak in bananenblad bereid.
Bananenblad is niet giftig, maar wordt niet gegeten omdat de vezels moeilijk gekauwd en al even moeilijk verteerd kunnen worden.
Je kunt in de gespecialiseerde Aziatische, Caribische of Afrikaanse winkel zowel vers als ingevroren bananenblad kopen. Het is normaal dat bananenbladeren zijn ingescheurd, of tijdens het verwerken in scheuren. Koop daarom bladeren die weinig scheuren bevatten en geelkleuring vertonen.
Je kunt bananenblad zelf invriezen. Doe dat snel, en voorkom kristalvorming en uitdroging. Met het oog op het laatste moet je ingevroren blad zeker niet te lang bewaren.
Was bananenblad voor gebruik met koud stromend water, en droog het af met een schone doek of keukenpapier. Doe dat in de breedte, zodat je het blad niet scheurt. Wanneer de randen van het blad te droog lijken, snijd je deze weg, wanneer de randen soepel zijn, is dat niet nodig. Voor de nerf geldt een soortgelijk advies, alleen wanneer de nerf je in de weg zit, snijd je hem weg, anders gebruik je het blad met nerf en al.
Verse bananenbladeren drogen snel uit, en worden dan stug. Zeker wanneer je de bladeren ingevroren hebt gehad, doe je er verstandig aan de bladeren zo lang mogelijk in hun verpakking te bewaren, danwel met een vochtige doek af te dekken. Bananenblad is kort houdbaar in de koelkast. Reken op maximaal twee dagen.