top
Basa gede
Kruidenmengsel
Basa gede
BALINESE SPECIALITEITEN
startafbeelding
Basa gede

Basa gede

Basa gede of basa rajang is het vaakst gebruikte Balinese specerijenmengsel. Het wordt de moeder van de Balinese keuken genoemd, bumbu inti.

Naast deze 'grote' basa zijn op Bali diverse andere kruidenmengsels geliefd, zoals basa selem en basa genep.

Basa gede is een verwijzing naar de kosmos, laos (Isen) staat voor de kleur rood van het zuiden en representeert de god Brahma, geelwortel (kurkuma) het geel van het westen en staat voor de god Mahadeva, gember (jae) is zwart, de kleur van het noorden en de representatie van de god Vishnu, en kencur tenslotte (cekuh) is 'wit' en vertegenwoordigt de god Iswara.

Een goede basa gede wordt op het gevoel gemaakt, waarbij de vingers van de hand leidend zijn (!). Daarmee wordt gedoeld op de dosering van de hoofdingrediënten laos, gember, geelwortel, en kencur. De verhouding is als de verhouding van de lengte van de vingers: laos: de middelvinger, gember: de ringvinger, geelwortel: de wijsvinger en kencur: de pink.

Basa gede wordt op soortgelijke wijze als andere Indonesische bumbu's gebruikt in gerechten zoals telur, lawar, sayur ares (batang pisang), balung, en lain sebagainyaen. Dit recept gaat uit van verse kruiden en specerijen. Daaronder het minder bekende, oregano-achtige vijf-in-een-kruid (Plectranthus amboinicus).

In het recept wordt 'inheemse peper' genoemd. De keuze is ruim, cubeb- of staartpeper, lange peper of een zwarte peper, zoals lampong of sulawesi peper. Soms worden, net als bij Basa genep, kemirinoten toegevoegd, en wat nootmuskaat.

Ingrediënten

125
gram
sjalotten (bawang merah)
60
tgram
knoflook (bawang putih)
30
gram
chilipepers (rawit)
1
el
garnalenpasta (terasi bakar)
250
gram
laos (lengkuas)
200
gram
gemberwortel (djahe)
125
gram
geelwortel (koenjit)
60
gram
kleine galangal (kencur)
30
gram
koriander (ketumbar)
2
st
sereh
15
gram
inheemse peper
5
blad
vijf-in-een-kruid (daun ginten)
5
blad
salam (daun janang ulam)

HET RECEPT

De voorbereiding

Maak alle ingrediënten schoon, en was ze zo nodig.

BEREIDING

Snijd de sjalotten, knoflook, chilipepers en terasi apart. Doe deze als eerste in een vijzel en wrijf er een pasta van.

Snijd nu de overige ingrediënten fijn en hak ze tezamen fijn met een groot (hak)mes, traditioneel de blakas. Voeg deze toe aan de pasta en masseer ze er goed doorheen. Fijnwrtijven is niet de bedoeling. Voeg de blaadjes als laatste toe.

Omdat basa gede van uitsluitend verse ingrediënten wordt gemaakt, is het slechts enkele dagen in de koelkast houdbaar.

Vanwege de grote hoeveelheden in dit recept, is het raadzaam het grootste gedeelte half gaar te bakken in (kokos)olie - of minder te maken.

Bahan :
1. Lengkuas : 1/4 Kg
2. Jahe : 3/4 dari lengkuas
3. Kunyit : 1/2 dari lengkuas
4. Kencur : 1/4 dari lengkuas
5. Bawang Merah : 1/2 dari lengkuas
6. Bawang Putih : 1/2 dari bawang
7. Merica : 1/2 dari kencur
8. Ketumbar :
1/2 dari kencur
9. Cabe merah kecil : 1/8 lengkuas
10. Daun Ginten : 5 lembar
11. Terasi : 1 sdm
12. Daun jangan ulam :
5 lembar
13. Sere : 2 batang

Cara membuat :
1. Semua bahan dibersihkan dan dicuci dengan air (tanpa sabun)
2. Semua bahan dipotong (ditektek) hingga halus dengan pisau besar (blakas)
3. Setela halus ditumbuk denggan lesung sampai lembut
4. Jika mau langsung dipakai boleh mentah, diisi dengan minyak kelapa sedikit
5. Jika akan dipakai dalam waktu lama, goreng bumbu tersebut menggunakan minyak kelapa sampai setengah matang
6. Setelah setengah matang lalu diangkat dan didinginkan.

Dengan demikian maka jadilah sudah basa gede kita. Basa gede ini bisa dipakai untuk bermacam - macam masakan bali. Diantaranya lawar, sayur ares (batang pisang), balung, dan lain sebagainya.
Basa Selem Bahan :
  1. Kemiri : 10 biji
  2. Bawang Putih : 5 biji
  3. Kencur : 1/2 kemiri
  4. Merica : 1 sdm
  5. Ketumbar : 1 sdm
  6. Cabe besar : 2 buah
  7. Cabe merah kecil : 5 buah
  8. Sere : 1 batang
  9. Terasi : 1/2 sdm
  10. Daun ginten : 2 lembar
  11. Daun jangan ulam : 2 lembar
  12. Punggung kelapa dibakar : 1/2 buah
Cara membuat :
  1. Semua bahan dibersihkan
  2. Dipotong sampai halus
  3. Dicampur santan kental 1 cangkir
  4. Goreng dengan minyak kelapa kira - kira 1/2 cangkir
  5. Jika sudah matang diangkat sampai ke minyaknya.

Selamat mencoba ....

Bronvermelding update oktober 2019

Basa gede | Basamegenep 'Basa Gede' sebagai Inti Bumbu dalam Kuliner Bali | Jalan jalan Bali
slotregel