Deze meelsoort zal in de regel uit India komen, en de Indiase benaming 'ragi (ka) atta' of 'kurakkan atta' dragen (atta betekent meel). Andere benamingen van ragi zijn: ragulu in Telugu, kezhvaragu of keppai in Tamil, nachni in Marthi en Gujarati, marwa in Bengali en Nepali en mandika in Hindi. De rode soort is de standaard, gemalen van de normale vingergierst. De kleur van het meel omvat een spectrum van roze-rood-bruintinten, die het sterkst tot uitdrukking komen, als het meel in aanraking komt met water. Dit meel wordt in India wel rode bajra atta genoemd, rood parelgierstmeel, maar dat is het nadrukkelijk niet.
Naast regulier meel, gemaakt door het malen van gedroogde, gepelde of niet gepelde - volkoren - zaden is er meel dat van gekiemde zaden wordt gemaakt. Het proces van kiemen, opnieuw drogen en malen neemt drie dagen in beslag. Het voordeel van dit type meel, is dat het noig voedingrijker is en gemakkelijker te verteren, waardoor geschikt als babyvoeding.
Er is ook wit ragi meel, handig wanneer je het meel wilt gebruiken voor het bakken van brood bijvoorbeeld. Hier is de kleur niet het resultaat van een bewerking van het meel, zoals bleken, maar het meel afkomstig van een witte vingergierst-variëteit, zoals de in 2018 in Mandya ontwikkelde variëteit KMR-340. Het is een opvolger van een witte variëteit die 50-60 jaar eerder al bestond, en majjige ragi heette. Witte ragi is niet alleen als meel verkrijgbaar, maar ook verkrijgbaar als zaad, dat na kieming heerlijk te gebruiken is in salades.
In ons land is vingergierstmeel verkrijgbaar onder de Engelse benaming (ragi flour) voor om en nabij € 3,25 per kilogram. Llangs andere weg kun je het van Bakri chhap misschien krijgen, een ideëel merk dat het meel levert van graan dat zij betrekt van wat zij zelf 'gemarginaliseerde boeren' noemt, onder de naam Mandua ragi.
Eéln van de bereidingen met dit gierstmeel is ragi puttu, een pap met een lichtg notige smaak. Maar het kan ook gebruikt worden voor de bereiding van idli (normaliter van rijst gemaakt) of dosa. Van ragfi atta wordt in Maharashta bakhri, een platbrood, gemaakt.