Dosa is meer een crêpe dan een platbrood, gemaakt van rijstemeel en (zwarte) linzen. Het rijstemeel, dat van ongekookte of geblancheerde rijst wordt gemaakt is vergelijkbaar met dat waar idli's mee worden gemaakt, maar dan fijner van maling. Van het recept hangt af of een dosa knapperig is of niet.
Op deze site staan verscheidene dosa-recepten. Voor elk van deze recepten gelden de volgende vier gouden regels:
Met name de eerste regel plaatst ons West-Europeanen voor een groot probleem. In India is het gebruikelijk het meel thuis vers te bereiden, en beschikt men over een eigen maalinstallatie. Ze zijn er in veel soorten: met de hand aangedreven en electrisch. Het meest populair is de watergekoelde maler, voorzien van granieten rollers, deze werken uitstekend voor het malen van granen en bonen. Onze stalen blenders zijn daar niet voor gemaakt, worden te heet, wat ten koste gaat van de smaak, en de messen worden bovendien snel bot. Iets om te bedenken alvorens je je er aan waagt het meel zelf te malen.
Mocht je overwegen een natte molen te kopen ('wet grinder'): een eenvoudige electrische maler met een capaciteit van 1,5 liter kost in de richting van 200 euro, de instap voor een meer betrouwbare maler zoals de Elgri ultra ligt iets hoger, op 250 euro. Voor professionele machines gelden beduidend hogere prijzen.
De keuken van Karnataka, de Kannada keuken, is één van de oudste keukens ter wereld, en is de oorsprong van veel Indiase gerechten. De Kannada keuken beïnvloedde de keukens van de naburige staten Tamil nadu, Andrha Pradesh, Kerala en Maharashtra. Eén van de beroemdste gerechten is masala dosa, een dosa met aardappelen.
Onderscheidende dosa's zijn de 'adai', van uitsluitend bonenmeel gemaakt, de 'neer dosa', van uitsluitend rijst, de 'maida dosa' van tarwemeel, en de 'appam', bereid met kokosmelk.
Respecteer het copyright !