De kleur van deze Nepalese kardemom of alainchi hangt af van het bewerkingsproces na de oogst. De donkerste kardemom is boven vuur geroosterd en wordt zwarte kardemom genoemd, de niet geroosterde wordt veelal violette kardemom genoemd. Ze groeien aan de Amomum subulatum.
De Amomum subulatum is een meerjarige plant die van nature voor komt in verschillende klimaatzones in de Himalaya, van subtropisch tot koel, op hoogten tussen 800 en 2000 meter. Het is een overblijvende kruidige plant met een sterk vertakt wortelstelsel. Uit de wortelstokken kunnen vele tientallen planten groeien. De hoogte van deze scheuten varieert van 1,5 tot 2,5 meter, afhankelijk van de cultivar. Een scheut heeft 9 tot 13 bladeren per helmstok.
Net als andere gemberachtigen houdt deze plant van een licht beschaduwde, vochtige omgeving. De bloeiwijze is trosvormig op een steel. De bloemen zijn tweeslachtig. Het bloeiseizoen begint in maart-april op lagere hoogte, tot in juni-juli op grotere hoogten. De zaaddozen zijn rond of ovaal en zijn uit drie vlakken opgebouwd. of driehoekig. Ze zijn licht behaard. Een tros bestaat uit 10-15 vruchtdozen, bij sommige variëteiten 20-25 stuks, met een groot aantal witte zaden in een bleke, bijna witte gelei.
De zaaddozen zijn diep-violet tot roodbruin tot roodbruin en 2 tot 3 cm groot. Veel groter dan de zaaddozen van echte kardemom (Eletteria), reden waarom deze kardemom in de regel 'grote kardemom' of bara elaichi wordt genoemd. Hetzelfde geldt voor andere kardemoms in de geslachten Amomum en Aframomun, zoals de korarima (Afromomum corrorima).
Het oogsten begint in augustus-september op lagere hoogten en in oktober-december op grotere hoogten. Het is gebruikelijk om de zaaddozen direct na het oogsten boven open vuren te drogen, slechts een gedeelte wordt niet gerookt, en behoudt zijn violette kleur.
De grootste producenten van deze kardemom zijn Nepal, India en Bhutan. In Nepal is de teelt geconcentreerd in de oostelijke regio's, waar 90% van alle kardemom vandaan komt. De Nepalese benamingen zijn alainchi of thulo sukumel.
Zwarte kardemom heeft vele namen: Indische, Bengaalse, Nepalese kardamom, gevleugelde en bruine kardamom, om de belangrijkste te noemen.
Geen betrouwbare of volledige informatie beschikbaar.