Moerbei
Vruchten (Moraceae)
MORUS
DE MOERBEISOORTEN
BLOEIENDE (RODE) MOERBEI | MORUS RUBRA

MORUS (MOERBEI)

Morus is een geslacht van een dozijn vruchtdragende bomen en struiken in de moerbeifamilie (Moraceae), waarvan alleen onderstaande drie - met eetbare vruchten - op deze site behandeld worden.

Moerbeibomen zijn 10-15 meter hoog, de struikvorm een meter of zes. Ze bevatten een grijsbruine bast en bevatten wit melksap. De bladvorm is niet constant, zelfs niet aan één plant. Van eetbare vruchten van de rode, witte en zwarte moerbei lijken op bramen, en zijn wit, rood of zwart, maart dan ongeacht de soort. Een witte moerbij kan ook zwarte vruchten dragen, een zwarte moerbei ook witte (of rode).

Niet in onderstaand overzicht opgenomen is de Indische moerbei of noni (Morinda citrifolia), een familielid van de koffie, waarvan de vruchten en de bladeren gegeten worden. Deze is niet verwant aan de moerbeien uit het morusgeslacht.

r

RODE MOERBEI

De Rode moerbei (Morus rubra) is zeer geliefd in patisserie, wordt ook rauw gegeten en er wordt wijn van gemaakt.

WITTE MOERBEI

De bladeren van de Witte moerbei (Morus alba) zijn hoofdvoedsel voor de zijderups. de vrucht wordt beschouwd als de minst smaakvolle onder de moerbeien.

ZWARTE MOERBEI

Van de drie moerbeisoorten warvan de vrucht gegeten wordt, wordt de (Amerikaanse) Zwarte moerbei (Morus nigra) algemeen als de meest smaakvolle, de zoetste ook beschouwd.

OORSPRONG EN VERSPREIDING

Veel moerbeisoorten komen uit Azië maar het Morusgeslacht komt van nature voor in alle gematigde en subtropische gebieden op het noordelijk halfrond, in Azië, Afrika en Amerika.

In de Romeinse tijd kwam de moerbei in alle warmere streken in Europa voor, tegenwoordig niet meer, al kun je hem op tal van plaatsen tegenkomen, zoals in het Italiaanse Toscane. Daar groeien nog monumentale witte moerbeibome, herinnerend aan de armoede in de 18e en 19e eeuw. De boeren verkochten er het hele jaar door bladeren van voor de zijderupsteelt, voor handgeld. De teelt van de moerbei voor zijn vruchten is in Europa meestal kleinschalig.

TAALKUNDIGE ASPECTEN, ETYMOLOGIE

De geslachtsnaam Artocarpus is samengesteld uit het Griekse woord voor brood 'artos' en 'karpos', wat vrucht betekent. De naam is bedacht door twee botanici aan boord van de Revolution, het schip dat James Cook voor zijn tweede reis voer.

VERTALING MOERBEI

engels
mulberry
frans
 
italiaans
moro, gelso
spaans
 
duits
 
indonesisch
 
japans
 
vietnamees
 
chinees
 
kantonees
 
 

BRONVERMELDING UPDATE AUGUSTUS 2016

The mulberry family | Wayne's word