De Hass is een toevalstreffer. In 1920 geplant uit zaden die als Lyon avocado gekocht waren, maar dat niet bleken te zijn. De koper, een postbode, herkende de kwaliteit van de avocado en bestelde dat zelfde jaar nog 300 bomen bij dezelfde kweker. In 1935 verkreeg hij het patent op de boom, die vanaf dat moment als de Hass door het leven zou gaan. Tegen de verdrukking in, want de Fuerte was in die tijd de standaard.
Avocado's groeien aan een groenblijvende boom uit de Laurierfamilie, die zo'n 20 meter hoog wordt en bladeren heeft tot wel 45 centimeter. De Hass is een middelgrote avocadoboom, met een lang oogstseizoen van soms een half jaar of meer, en afhankelijk van het gebied vanaf vroeg in het jaar tot laat in het jaar. Doordat de Hass zowel op het noordelijk als het zuidelijk halfrond wordt verbouwd, is deze avocado het hele jaar door verkrijgbaar.
De Hass is 85% Guatemalees en 15% Mexicaans, en is daarom niet bepaald koudebestendig. Hij verdraagt slechts een lichte, korte kou-periode. Ondanks het overweldigende markt-succes van de Hass, is de Hass een problematische boom. De productiehoeveelheid kan per jaar sterk verschillen, en de kwaliteit van de vruchten is niet altijd om over naar huis te schrijven. Bovendien is de boom soms onpractisch groot, vraagt veel bemesting en is daarnaast zoals gezegd koudegevoelig. En niet iedere consument is gecharmeerd van de bijna zwarte kleur.
Er wordt wel beweerd dat het succes van de Hass niet zozeer in de smaak zit, die staat overigens niet ter discussie, alswel in het feit dat hij hele jaar door verkrijgbaar is, en de consument er mee vertrouwd is geraakt.
De mini avocado is het gevolg van de grillige resultaten van de Hass. Het is geen soort, maar een te kliei uitgevallen avocado. Dat klinkt als een open deur, maar het is al te waar. Vaak is het aanbod min-avocado's het grootst wanneer de groei- en oogst-omstandigheden het slechtst zijn geweest. Vrijwel altijd zijn het Hass avocado's. Er is helemaal niets mis met deze eenpersoons-avocado, het enige euvel is groei-achterstand.
De Hass is door zijn dikke schil een lastige vrucht, waarvan je moeilijk kunt peilen of hij rijp is. Algemene regel is, dat een avocadovrucht rijp is, wanneer hij zijn glans verliest. Je kunt het ook voelen door de schil licht in te drukken. Meer tips? Welke techniek je ook toe past, helemaal zeker weten, doe je het nooit. Let wel op, avocado's rijpen nogal individueel, wat betekent dat niet iedere avocado in het schap even rijp hoeft te zijn.
Avocado's worden veelal rauw gegeten. De schil wordt niet gegeten, evenals de pit. Zodra je de avocado schilt, begint hij te verkleuren. Deze 'enzymatische bruinkleuring' is dezelfde als die van een appel, en wordt op dezelfde wijze gestopt, door de vrucht licht in te smeren met zuur (citroen- of limoensap).
Avocado's rijpen bij kamertemperatuur, afhankelijk van de soort bij 17 tot 21°. De rijping kan wel 4 dagen in beslag nemen. Om de rijping te versnellen, leg je de avocado in de directe nabijheid van een appel, of wikkel je hem in krantenpapier. Eenmaal rijp bewaar je de avocado koel (koelkast), maximaal 3-4 dagen.
Respecteer het copyright !