Hass avocado
avocado (persea)
HASS AVOCADO
AVOCADO-SOORTEN
HASS AVOCADO | PERSEA AMERICANA VAR HASS
 

HASS AVOCADO

De Hass is in Nederland de best verkochte avocado. Het is één van de honderden avocado-variëteiten, maar met een bijzonder verhaal.

De Hass is een toevalstreffer. In 1920 geplant uit zaden die als Lyon avocado gekocht waren, maar dat niet bleken te zijn. De koper, een postbode, herkende de kwaliteit van de avocado en bestelde dat zelfde jaar nog 300 bomen bij dezelfde kweker. In 1935 verkreeg hij het patent op de boom, die vanaf dat moment als de Hass door het leven zou gaan. Tegen de verdrukking in, want de Fuerte was in die tijd de standaard.

Avocado's groeien aan een groenblijvende boom uit de Laurierfamilie, die zo'n 20 meter hoog wordt en bladeren heeft tot wel 45 centimeter. De Hass is een middelgrote avocadoboom, met een lang oogstseizoen van soms een half jaar of meer, en afhankelijk van het gebied vanaf vroeg in het jaar tot laat in het jaar. Doordat de Hass zowel op het noordelijk als het zuidelijk halfrond wordt verbouwd, is deze avocado het hele jaar door verkrijgbaar.

De Hass is 85% Guatemala, 15% Mexico. De Hass is daarom niet bepaald koudebestendig. Hij verdraagt slechts een lichte, korte kou-periode. Ondanks het overweldigende markt-succes van de Hass, is de Hass een problematische boom. De productiehoeveelheid kan per jaar sterk verschillen, en de kwaliteit van de vruchten is niet altijd om over naar huis te schrijven. Bovendien is de boom soms onpractisch groot, vraagt veel bemesting en is daarnaast zoals gezegd koudegevoelig. En niet iedere consument is gecharmeerd van de bijna zwarte kleur.

Er wordt wel beweerd dat het succes van de Hass niet zozeer in de smaak zit, die staat overigens niet ter discussie, alswel in het feit dat hij hele jaar door verkrijgbaar is, en de consument er mee vertrouwd is geraakt.

VERKRIJGBAARHEID EN AANKOOP

Een avocado is een lastige vrucht, omdat je voor een belangrijk deel op je gevoel af moet gaan of hij voldoende rijp is om te eten. Algemene regel is, dat een avocadovrucht rijp is, wanneer hij zijn glans verliest. Je kunt het ook voelen door de schil licht in te drukken. Maar helemaal zeker weten, doe je het niet. Let wel op, avocado's rijpen nogal individueel, wat betekent dat niet iedere avocado in het schap even rijp hoeft te zijn.

Avocado's rijpen bij kamertemperatuur, afhankelijk van de soort bij 17 tot 21°. Om de rijping te versnellen, leg je de avocado in de directe nabijheid van een appel, of wikkel je hem in krantenpapier.

GEBRUIK

Avocado's worden veelal rauw gegeten. De schil wordt niet gegeten, evenals de pit. Zodra je de avocado schilt, begint hij te verkleuren. Deze 'enzymatische bruinkleuring' is dezelfde als die van een appel, en wordt op dezelfde wijze gestopt, door de vrucht licht in te smeren met zuur (citroen- of limoensap).

OORSPRONG EN VERSPREIDING

GEZONDHEIDSASPECTEN

VOEDINGSSTOFFEN - GEZONDHEIDSRISICO'S

Avocado's zijn gezond. Niet alleen door de vitamines C en K en foliumzuur, ook door de vezels. Naast genoemde voedingsstoffen bevat avocado 14,2 mg choline per 100 gram. Een avocado bestaat voor iets minder dan 75% uit water.

SAMENSTELLING PER 100 GRAM RAUW PRODUCT

160
kcal
(670 kJoule)
2
gram
eiwitten
8,5
gram
koolhydraten
6,7
gram
vezels
0,7
gram
waarvan suikers
14,7
gram
vet
2,1
gram
verzadigd
9,8
gram
enkelvoudig onverzadigd
1,8
gram
meervoudig onverzadigd
110
mg
omega-3
1689
mg
omega-6
VITAMINES
48
µg
vitamine A
(6% ADH)
0,1
mg
vitamine B1
(9,1% ADH)
0,1
mg
vitamine B2
(7,1% ADH)
1,7
mg
nicotinezuur
(10,6% ADH)
1,4
mg
pantotheenzuur
(23,3% ADH)
0,3
mg
vitamine B6
(21,4% ADH)
61
µg
foliumzuur (B9)
(30,5% ADH)
10
mg
vitamine C
(12,5% ADH)
2,1
mg
vitamine E
(17,5% ADH)
21
µg
vitamine K
(28% ADH)
MINERALEN
12
mg
calcium
0,2
mg
koper
½
mg
ijzer
485
mg
kalium
29
mg
magnesium
0,1
mg
mangaan
7
mg
natrium
52
mg
fosfor
0,4
µg
selenium

BRONVERMELDING UPDATE AUGUSTUS 2016

The fruits the gomphotheres ate | D.Hanzen, Neotropical anachronisms 1982 American society for the advancement of science Why the avocado should have gone the way of the Dodo | K.A. Smith Oct 2013 Smithsonian.com Avocado (raw), Nutritionfacts (voedingswaarde) | Nutritiondata.self.com Hass avocado | Avocado information, University of Caliifornia, Agricultural & natural resources