De Bacon is een hybride van de Mexicaanse en de Guatemalese groep, merendeel Mexicaans, en daardoor goed tegen kou bestand. Niet alleen verdraagt de boom een korte, matige vorstperiode, de vrucht doet dat ook. Veel, minder koudebestendige avocadobomen overleven weliswaar een korte vorstperiode, maar de vrucht van deze bomen dient onmiddellijk na de vorstperiode geplukt te worden.
Avocado's groeien aan een groenblijvende boom uit de Laurierfamilie, die zo'n 20 meter hoog wordt en bladeren heeft tot wel 45 centimeter. De Baconboom is een rechtopgaande, middelgrote boom en heeft donkere, glanzende bladeren. Hij geeft laat in het seizoen vruchten, met als grote voordeel dat ze bij een zachte winter tot de maand februari toe aan de boom kunnen blijven. De vruchten zijn climacterisch, dat wil zeggen, ze worden volwassen aan de boom, maar rijpen niet aan de boom, maar pas nadat ze van de boom zijn gevallen danwel geplukt zijn.
Bacon avocado's zijn ovaal, en hebben een vrij gladde donkergroene schil. Ze zijn gemiddeld groter dan de Hass. Het vruchtvlees is geelgroen, aan de bleke kant, en bevat minder olie dan de Hass. Ze zijn ook iets minder smaakvol. De bacon heeft een grote pit.
Bacons zijn de hele winter verkrijgbaar. De Siciliaanse bacon geeft vruchten van november tot maart.
Avocado's worden veelal rauw gegeten. De schil wordt niet gegeten, evenals de pit. Zodra je de avocado schilt, begint hij te verkleuren. Deze 'enzymatische bruinkleuring' is dezelfde als die van een appel, en wordt op dezelfde wijze gestopt, door de vrucht licht in te smeren met zuur (citroen- of limoensap).
Een avocado is een lastige vrucht, omdat je voor een belangrijk deel op je gevoel af moet gaan of hij voldoende rijp is om te eten. Algemene regel is, dat een avocadovrucht rijp is, wanneer hij zijn glans verliest. Je kunt het ook voelen door de schil licht in te drukken. Maar helemaal zeker weten, doe je het niet. Let wel op, avocado's rijpen nogal individueel, wat betekent dat niet iedere avocado in het schap even rijp hoeft te zijn.
Avocado's rijpen bij kamertemperatuur. Om de rijping te versnellen, leg je de avocado in de directe nabijheid van een appel, of wikkel je hem in krantenpapier.
In het zuiden van Italië (Sicilië) en Spanje worden veel biologische Bacon's geteeld. Ze delven in ons land het onderspit tegen de goedkopere en op het zelfde moment in grote hoeveelheden verkrigbare Hass en Fuerte avocados uit Mexico en Spanje.
Respecteer het copyright !