Een avocadito heeft veel weg van een komkommertje. Hij heeft een lichte kromming, en is niet veel groter dan een gemiddeld formaat augurk. Qua smaak doet hij niet onder voor een 'gewone' Fuerte-avocado met pit. Op de plaats van het zaad vind je in deze kleine avocado een smalle holte.
Het géén variëteit, al wordt dat wel beweerd. Bepaalde avocado-cultivars geven aantallen pitloze vruchten. Niet alleen de fuerte, maar ook een minder bekende cultivar zoals de Arad en de Ettinger. Het ontstaan van deze 'cukes' - een verwijzing naarde komkommer - is een teken van tekortschietende groeicondities waardoor geen zaad wordt gevormd. Dit wordt stenospermocarpie genoemd, en wordt gebruikt bij de teelt pitloze druiven, maar dan niet-gestuurd. Bij stenospermocarpie is de vruchtvorming onverstoord tot het moment dat de embryo gedegeneerd wordt. Het is niet zo dat de avocadito zaadloos is, wanneer je goed kijkt, zul je het embryo of zowel het embryo als het endosperm ontdekken aan het uiteinde van de holte.
Vroeger beschouwde men deze 'cukes' als afval, tegenwoordig is er markt voor als coctail-avocado, en het is een kwestie van wachten, voordat er zaadloze avocado's worden geteeld.
Avocadito's zijn moeilijk te krijgen in Nederland. Groothandel en marktkraam Ecoville heeft ze in 2014 verkocht, en vermeld ze op haar site. Wij kochten ze op de zaterdagse markt in Arnhem.
Avocadito's worden veelal rauw gegeten.
Het schilletje van de avocadito is zo dun dat je hem eigenlijk niet hoeft te schillen. Wanneer je dat toch wilt, kun je het vruchtvlees door lichte druk uit te oefenen ook uit de schil drukken.
Zodra je de avocado schilt, begint hij te verkleuren. Deze 'enzymatische bruinkleuring' is dezelfde als die van een appel, en wordt op dezelfde wijze gestopt, door de vrucht licht in te smeren met zuur (citroen- of limoensap).
Net als andere avocado's rijpen deze pitloze avocado's bij kamertemperatuur. Om de rijping te versnellen, leg je de avocado in de directe nabijheid van een appel, of wikkel je hem in krantenpapier.
Het woord avocadito is een troetelnaam. Meestal worden ze coctail-avocado's genoemd, of dátil, wat ook dadel betekent.
De naam 'baby-avocado' is onjuist. Die bestaan ook, maar zijn veelal mini-Hass van 60-70 gram per stuk.