ICHANG PAPEDA 宜昌橙
De ichang papeda is een groenblijvende citrusstruik die goed tegen vorst bestand is, tot wel 15° onder nul. Een struik is 3-3,5 meter hoog en kan wel 100 jaar oud worden. De meeste ichan papada's zijn wilde struiken, ze worden nauwelijks verbouwd.
Eén van de kenmerken van de plant is dat hij gemakkelijk hybriden vormt en dus zeer geschikt is om mee te kruisen. De Japanse yuzu en sudachi zijn daar voorbeelden van.
De vruchten van de Ichang zijn zoals gezegd rimpelig, en kunnen allerlei vormen en kleuren hebben, van citroenvormig tot mandarijnvormig, en van van geel tot diep oranje. De vruchten bevatten weinig sap, en het wittige pulp heeft een bitterzure smaak. Ze worden zelden gegeten.
Oorsprong en verspreiding
Taalkundige aspecten, etymologie
Men vermoedt dat de soortnaam is afgeleid van de naam van de stad Yichang in de provincie Hubei.
Gezondheidsaspecten
Voedingswaarde, gezondheidsrisico's
Samenstelling per 100 gram rauw product (ZONDER SCHIL)
29
kcal
( 121,3 kJoule)
1,1
gram
eiwitten
9,3
gram
koolhydraten
2,5
gram
waarvan suikers
0,3
gram
vet
0,1
gram
meervoudig onverzadigd
26
mg
omega-3
63
mg
omega-6
Vitamines
6,6
µg
vitamine A
0,1
mg
vitamine B3
0,1
mg
vitamine B6
11
µg
vitamine B9
53
mg
vitamine C
0,2
mg
vitamine E
Mineralen
26
mg
calcium
0,6
mg
ijzer
138
mg
kalium
8
mg
magnesium
2
mg
natrium
16
mg
fosfor
0,4
µg
selenium
0,1
mg
zink
SAMENSTELLING PER 100 GRAM (CIRCA 1 DL) SAP
25
kcal
( 104,6 kJoule)
0,4
gram
eiwitten
8,6
gram
koolhydraten
2,4
gram
waarvan suikers
Vitamines
6
µg
vitamine A
0,1
mg
vitamine B3
0,1
mg
vitamine B6
13
µg
vitamine B9
46
mg
vitamine C
0,2
mg
vitamine E
Mineralen
7
mg
calcium
124
mg
kalium
6
mg
magnesium
1
mg
natrium
6
mg
fosfor
0,1
µg
selenium
0,1
mg
zink
Bronvermelding update maart 2020
Nutritionfacts Lemon, raw | Nutritiondata.self.com
Etymologiebank citroen | Etymologiebank.nl (M. Philippa, Etymologisch Woordenboek van het Nederlands)
Lemon | Wikipedia (EN)
Lemon and lime statistics | FAO STAT
Papeda | Citruspages