De papeda's behoren tot de oudste citrussoorten,met een sterke genetische band met veel citrussoorten, maar vooral met limoenen. De Philippijnse biasong (Papeda micrantha) wordt beschouwd als één van de voorouders van de gewone limoen, de Citrus aurantifolia. Veel papeda-vruchten zijn trouwens oneetbaar vanwege hun hoge gehalte aan bijtende olie.
De benaming papeda staat ook voor een volksgerecht dat van sagopalm wordt gemaakt en van oudsher op de Molukken en Papoea Nieuw Guinea wordt gegeten, in plaats van rijst.
Papeda's komen van origine uit de moessongebieden van Japan en China, maar zijn desalniettemin de meest vorstbestendige citrussoort. Veel papedasoorten zijn doornig, bitter of extreem zuur, en groeien langzaam, redenen waarom ze de minst verbouwde citrussoort zijn. Papada's worden in twee groepen onderscheiden, de Papedo-citrus-groep en de Papeda-groep. Tot de eerste behoren de Citrus ichangensis en de Citrus latipes, tot de tweede de al genoemde Citrus micrantha en de Citrus hystrix.
De belangrijkse papeda's vanuit culinair gezichtspunt zijn de kaffir, de yuzu, de sudachi en de kabuso. Naast dit viertal beschijven we op de site ook de Ichang papeda, een belangrijke citrusvrucht voor het telen van nieuwe sterke citrusrassen.
De Ichang papeda (Citrus ichangensis of citrus reticulata) is een bitter-zure citroensoort die relatief goed bestand is tegen lage temperaturen en hoge luchtvochtigheid en daarom ook groeit in gebieden met een gematigd klimaat.
De kabosu is een kruising van de papeda met een zure sinaasappel . Hij wordt groen geoogst en gebruikt in marmalade en azijn, en als smaakmaker in tal van japanse gerechten.
Van de kaffir (Citrus hystrix) worden in de Zuidoost-Aziatische keuken zowel de vrucht als de bladeren als kruid gebruikt.
De Japanse sudachi (Citrus sunki x citrus ichangensisa) zou net als de yuzu een kruising zijn van een zure mandarijn (Citrus sunki) en de Ichang papeda
De Japanse yuzu (Citrus x junos Siebold ex Tanaka) komt van oorsprong uit China, en is een kruising tussen een zure mandarijn (Citrus reticulata) en de Ichang papeda.
Geen betrouwbare of volledige informatie beschikbaar.