Als voorouders van de Sakuranjima worden de wilde daikon van Sakurajima, de hōryō daikonuit de prefectuur Aichi en de kokubu of hamanoichi daikon genoemd.
De sakurajima groeit op vulkanische bodem en heeft een fijne structuur en een voor daikons zoete smaak. Hij wordt meestal gesmoord, in gerechten als furofuki daikon, en ingelegd (kiriboshi daikon en tsukemono). De sakurajima is de grootste daikon ter de wereld met een normaal gewicht van ongeveer 6 kilogram. In het Guinessbook of Records staat de zwaarste radijs ooit, een sakurajima-daikon van 29.6 kilogram.
De oogst vindt plaats in drie periodes, afhankelijk van de variëteit. De gewone, late variëteit wordt tussen december en februari geoogst, vroege variëteiten al vanaf eind augustus. Ieder jaar wordt in Kajiki een speciale markt gehouden waar de late daikon verhandeld wordt.
Sakujarima is ook bekend van 's wereld kleinste mandarijn, de superzoete komikan of hima-mikan, met een doorsnede van slechts 3cm.
Door die aanhoudende vulkanische activiteit sindsdien is het productieareaal van 200 hectare aan het begin van de negentiende eeuw terug gelopen tot slechts enkele hectares nu. Sinds 2009 kende de vulkaan liefst 400 erupties, en nog altijd actief. Sinds de Taisho eruptievan januari 1914 is de teelt zelfs verplaatst, van Sakurajima naar Kagoshima en Kirishima.
Het Japanse woord daikon betekent letterlijk 'lange wortel': dai (lang), kon (wortel). De lokale benaming shimadekon, しまでこん, betekent eiland-daikon.
De digestieve enzymen in rettich - diastase, amylase, en esterase - helpen ons lichaam complexe koolhydraten, vetten en eiwitten te transformeren in gemakkelijker opneembare componenten. Om die reden serveren traditionele Japanse restaurants geraspte daikon (daikon oroshi) bij tempura, zodat de vetten beter verteerd worden, en bij rauwe vis om het eiwit beter te verteren.
Geraspte daikon is dan ook een prachtig hulpmiddel voor mensen met een zwakke spijsvertering. Het is belangrijk om de daikonrasp onmiddellijk na het raspen te gebruiken. Binnen een half uur is bijna 50 procent van de enzymen verloren gegaan!
Slechts een paar druppels sojasaus en een eetlepel geraspte daikon helpen het lichaam op macro-biotische wijze oude dierlijke eiwitten en vetten te lozen. Daikon gekookt in een kombu-bouillon wordt gezien als een middel om te helpen het lichaam te ontdoen van overtollige zuivelproducten, aldus Mitoku, een producent van Japanse macrobiotische en organische producten.
De raphanus wordt genezende eigenschappen toegedicht door de aanwezigheid van glycosiden, unieke bacteriostatische eiwitstoffen. Dat zijn stoffen die de toename van bacterië remmen, dit in tegensteling tot bactericide stoffen, die bacteriën doden. Deze glycosiden zijn behave in raphanus (radijs, rammenas, en in mindere mate daikon) en amoracia (mierikswortel) ook in allium (ui) aanwezig.
Daikon bevat minder mosterdolie dan veel andere Raphanusrassen, en is daardoor minder scherp van smaak.
Respecteer het copyright !