top
Zilverdadel
Palmgroenten en -fruit (Arecaceae)
ZILVERDADEL
 
ZILVERDADEL - PHOENIX SYLVESTRIS

ZILVERDADEL

De Phoenix sylvestris wordt de suiker- of zilverdadel genoemd. Hij wordt niet zoals de 'echte' dadel om zijn vrucht, de dadel, geteeld, maar om het sap waaruit palmsuiker wordt geproduceerd.

De zilverpalm is een gemiddeld grote dadelpalm, die een hoogte van gemiddeld 12 meter bereikt. De kroon kan een doorsnede hebben van 10 meter, met wel honderd bladeren van 3 meter lang op een steel. De bloeiwijze is een meter lang, en heeft witte bloempjes. De vruchten zijn paars-rood en bevatten ieder één zaad.

Oorsprong en verspreiding

De zilverdadel is inheems op het Indische continent, Een groot deel van India, het zuiden van Pakistan, Nepal, Buthan, Myanmar (Birma) en Bangladesh, en komt daarnaast voor op Mauritius en in Puerto Rico.

De suikerproductie van deze palm vindt overwegend plaats in het westen van India (Bengalen) en Bangaladesh.

Taalkundige aspecten, etymologie

Het woord 'palm' is ontleend aan Latijn palma ‘palm(tak)’, vanwege de overeenkomst met de hand- en bladvorm, ontstaan uit palma, wat vlakke hand betekent. Het woord palm wordt, ook in de woordvorm 'palmboum' in ieder geval al sedert de tiende eeuw gebruikt.

De geslachtsnaam Phoenix is aan het Grieks ontleend en betekent paars, naar de kleur van de vrucht. Sylvestris betekent 'wild'.

VERTALING ZILVERDADEL

engels
silver date
frans
nypah palme
italiaans
palma nypa
spaans
azúcar de palma
duits
nipapalme
hindi (india)
 
indonesisch
nipah palem
japans
 
vietnamees
dừa nước
chinees
shui ye ye 水椰
kantonees
seoi je
 

Bronvermelding update maart 2020

Tapping palmtrees | C. Dalibard, 1999, in Livestock research for rural development, nr 11 Phoenix sylvestris | Wikipedia (EN)