Deze horchata is basis van water, net als de hordeate, maar wordt in Midden- en Zuid-Amerika meestal met zuivel gemaakt. De lijst van ingrediënten die in horchata's gebruikt worden, is uitgebreid: morro- of jícaro-zaden, de zaden van de boomkalebas (Crescentia cujete) of ayote-zaden (Cucurbita argyrosperma), sesamzaad, piment, koriander, pinda's en zelfs vanille.
In deze simpele Mexicaanse horchata, wordt géén melk of melkpoeder gebruikt, uitsluitend water, en wordt de rijst in kokend water geweekt, niet gekookt.
Breng de helft van het water aan de kook. Halveer intussen de vanillepeul en rasp er de vanille uit. Zet deze apart. Breek de peul in stukjes en doe deze met de rijst en het kaneelstokje van het vuur af in het water. Dek de pan af en laat hem een nachtje staan.
Doe de geweekte rijst met de kaneel en de vanillepeul in een blender, met het resterende (koude) water, en blend het mengsel op hoge snelheid, totdat alle rijst fijn is en de vloeistof melkwit is.
Giet het mengsel in een zeef die met kaasdoek is bedekt, en zeef het vocht uit. Voeg de suiker en de achtergehouden vanille toe, en laat deze een uurtje oplossen/intrekken, terwijl de horchata in de koelkast af koelt. Roer de horchata.
Serveer deze witte 'horchata' ijs- en ijskoud. Hij is twee tot drie dagen houdbaar, mits gekoeld.
Het nadeel van het uitsluitend water gebruiken, is dat de horchata er waterig uit ziet. Dat is de reden waarom er gewoonlijk melk of gecondenseerde melk in wordt gebruikt. Wil je de horchata plantaardig houden, voeg dan wat soja- of amandelmelk toe. Gebruik evenredig minder water.
Respecteer het copyright !