top
Horchata de chufa
Aardamandelmelk
HORCHATA DE CHUFA
AARDAMANDEL-RECEPTEN
HORCHATA DE CHUFA

Horchata de chufa

Aardamandelmelk

Horchata is de populaire naam voor een drankje dat oorspronkelijk orxata heette. Horchata de chufa wordt gemaakt van chufa's, de wortelknolletjes van de aardamandel, een zegeplant. De wortelknolletjes worden ook wel tijgernootjes genoemd.

Dit zoetige, enigszins naar amandelen en graan smakend drankje dankt zijn melk-achtige structuur geheel aan de aardamandelen. Er wordt geen melk in gebruikt! Horchata wordt in de Valenciaanse hostacheria's vaak geserveerd met fartons, die je geacht wordt in de horchata te dopen.

Ingrediënten

175
gram
aardamandelen (chufa)
700
ml
water
100
gram
suiker of honing
½
 
kaneelstokje
 
 
citroenzest
 
 
zeezout

HET RECEPT

De voorbereiding

Week de aardamandelen 12 tot 14 uur in schoon koud water.

De bereiding

Was de aardamandelen dan grondig in steeds verschoond water. Hergebruik het was- en weekwater niet.

Doe de knolletjes in en blender en maal ze met het verse water fijn. Voeg er de kaneel en de citroenrasp aan toe en zet deze horchata-in-de-maak twee uur koud weg, zodat de smaken goed kunnen intrekken.

Zeef de horchata daarna met een fijne zeef met kaasdoek, en roer er de suiker of de honing door, tot deze volledig is opgelost. De hoeveelheid suiker in originele horchata bedraagt tussen 100 en 150 gram. In dit recept hebben we de ondergrens aangehouden. Maak de horchata op smaak met wat citroenrasp.

Serveer horchata goed koud. De horchata is enkele dagen houdbaar in de koeling, zo koud mogelijk (rond 2°C).

Gebruik de uitgezeefde pulp voor een ander gerecht.

slotregel

Bronvermelding update maart 2020

La horchata, elaboración | Chufa de Valencia DOP Horchateria Santa Catalina | Horchateria Santa Catalina, Valencia, website Museo de la Horchata y la Chufa | El machistre Alquiria