Kunun of kunnun aya is een Hausa-drank die vergelijkbaar is met de Spaanse horchata de chufa, met dien verstande dat kunnun in de regel als ontbijt wordt gegeten en er vaak andere ingrediënten aan worden toegevoegd, zoals in dit recept dadels en gember. De basis is de aardamandel (aya).
Onderstaand recept is de klassieke Nigeriaanse versie, inclusief kokosvlees. Deze kan ook weggelaten worden. Wanneer je in plaats van verse, gedroogde dadels gebruikt, is het verstandig deze vooraf te wellen..
Indien je gedroogde aardamandelen gebruikt, was je deze grondig en weekt ze een etmaal in water. Zet ze in de koelkast of wanneer je daar geen ruimte hebt, erbuiten, maar ververs het water dan enkele malen, zodat de aardamandelen niet fermenteren. Verse aardamandelen hoeven niet geweekt te worden, maar selecteer de beschadigde uit, deze kunnen zuur smaken.
Spoel de aardamandelen goed af en rasp de gemberwortel. Ontpit de dadels en snijd deze in grove stukken. Doe de gember, de kokos, de dadels en de aardamandelen met net voldoende water om de vaste stoffen te kunnen blenden in een krachtige blender en maal de inhoud tot een dikvloeibare massa.
Laat het mengsel een uur in de koelkast staan, zodat de smaken goed integreren, en giet het pas daarna uit in een puntzeef die is bedekt met kaasdoek. Laat de massa goed uitlekken. Help daarbij een handje door de kaasdoek stevig samen te drukken.
Doe de uitgeperste massa terug in de blender, voeg opnieuw wat water toe en herhaal het proces.
Je zou de dadels ook aan het eindresultaat kunnen toevoegen en met wat gezeefde 'melk' kunnen fijnmalen.
Respecteer het copyright !