Het is een krachtige soep met een enorme smaakintensiteit. Hij wordt in Nigeria het hele jaar door gegeten, ook in de hete zomerperiode.
In dit recept zijn de in Nederland beslist minder vertrouwde ingrediënten als pens en koeienhuid behouden, om het recept zelf geen geweld aan te doen. Beslis zelf of je ze gebruikt. In Nigeria is het gebruikelijk de soep vol te stoppen met dierlijke eiwitten, een vaak bonte combinatie van geitenvlees, rundvlees, kip, vis en ingewanden. De keuze weerspiegelt iemands welstand, het is met andere woorden chique om betere stukken vlees in de soep te gebruiken.
Wat geit betreft: neem geit van een vertrouwde leverancier, dan lik je je vingers er bij af, en draag je bij aan dierenwelzijn. Ga je voor gemak of voor een koopje, loop je het risico taai geitenvlees te treffen, bovendien weet je niet hoe het het dier is vergaan.
Het recept is gebaseerd op een heldere soep, daarom worden de vaste bestanddelen uitgezeefd. Het kreeft-pepermengsel kan ook zonder dat te zeven worden toegevoegd voor een meer rustieke uitvoering van de soep. In plaats van enfirin, kruidnagelbasilicum (Ocimum gratissimum) kan limoemblad gebruikt worden. Soms wordt ook ukazi of bitterblad (Gnetum africanum) gebruikt.
Wil meer weten over de variaties op het specerijenmengsel, lees dan dit artikel daarover.
Snijd het geitenvlees in stukken, was het en doe het in een pan met een liter bouillon. Doe hetzelfde met de pens en de huid, maak de koeienhuid vrij van haartjes, en was beide grondig. Doe deze in een tweede pan met (de rest van de) bouillon.
Doe de specerijen met uitzondering van de knoflooknoot in een blender en voeg daar ruim water aan toe. Laat de specerijen daarin rehydrateren (weer water opnemen).
Voeg aan het geitenvlees de helft van de knoflooknoot toe, en kook het vlees zachtjes gaar. Kook de koeienpens en -huid in de tweede pan eveneens gaar, met de tweede helft van de knoflooknoot. Vervang de knoflooknoot eventueel door enkele teentjes 'echte' knoflook.
Maal de speceijen fijn in de blender, tot het water diepbruin is geworden. Neem er je tijd voor. Zeef het mengsel, zodat alle vaste deeltjes uit de specerijenbouillon zijn verwijderd. Gebruik eventueel twee zeven met verschillende maaswijdte.
Maal de chilipepers met de gemalen kreeftjes in de rest van het water fijn, en zeef ook dit mengsel. Druk er met de bolle kant van een lepel alle sappen uit.
Wanneer het vlees gegaard is, voeg je alle componenten samen, met de fijngesneden kruidnagelbasilicum (of limoenblad). Laat de soep dan nog een poosje op laag vuur sudderen, zodat de smaken goed integreren.
Maak de soep op smaak met zout en zonodig peper (penja-peper) of chilipeper (cayennepeper of piment d'Espelette).