Rijstbloem wordt gemaakt van de rauwe korrel, kleefrijstbloem kan zowel van de rauwe als van de gekookte korrel gemaakt worden. De rijstkorrel is opgebouwd uit een meellichaam, wandlagen en de kiem. Voor rijstbloem wordt alleen het meellichaam gebruikt. Rijstmeel daarentegen bevat ook de zemelen, en wordt daarom naar analogie van tarwe wel volkorenrijstmeel genoemd. Bruine rijst voor het goede begrip is is niet hetzelfde als (zilver)vliesrijst.
In de Indiase keuken wordt rijstbloem al dan niet in combinatie met andere bloemsoorten gebruikt, zoals tarwebloem of gerst. Rijstboemgerechten uit de Indiase keuken zijn idli's, waarvoor speciaal idli-meel wordt gemalen, dosa's en mantou's. In veel landen worden er roti's mee gemaakt. Een karakteristiek Perzisch recept is kheer, een rijstpudding met onder meer kardamom en diverse noten, die je op meer plaatsen op het Indiaas subcontinent tegen komt.
In Vietnam maakt men er onder meer bánh canh mee, een rijstebroodsoep met garnalen en vlees (surf-and-turf).
De garingstijd van rijstbloem bedraagt 4 minuten.