Idli
rijstcake
IDLI
IDLI-RECEPTEN
NAAR HET RECEPT VAN
DASSANA
FOODBLOGGER VEG RECIPES OF INDIA

IDLI

Idli is een traditionele Indische rijstcake gemaakt van een beslag van rijst en gefermenteerde zwarte linzen. Ze worden gebakken in speciale idli-vormen.

Idli worden in heel India, en trouwens ook op Sri Lanka gebruikt als ontbijt. Ze worden geserveerd bij sambars, zoals de Tamil Nadu klassieker idli sambar.

Onderstaand recept is redelijk complex, door het gebruik van drie types rijst, die gemalen worden in een natte grinder, een Indische uitvinding en een gebruikelijk gereedschap in de Indiase keuken. In plaats van het meel zelf te malen, kan ook alleen kant-en-klare idli-bloem worden gebruikt. Het gebruik van fenegriekzaad is facultatief, normaliter worden idli's niet gekruid. Wanneer ze gekruid worden, zoals met fenegriek, gebeurt dat op onderstaande manier. Het recept is voldoende voor 20 kleinere of 10 middelgrote idli's.

Een toelichting op een nog niet genoemd alternatief ingrediënt, idli rava, of Bombay rava, dat gebruikt wordt voor het maken van upma's en rava dosa's. Het is een tarwegries. Zie ook het afzondelrijke recept voor Rava idli. Tarwe-idli's zijn een specialiteit van de regio Karnataka.

INGREDIËNTEN

5
dl
basmati rijst
 
of
 
5
dl
idli rava (tarwegries)
 
of
 
5
dl
idli rijst (salem rijst)
1
dl
zwarte linzen (urad dal)
½
dl
rijstvlokken (poha)
½
tl
fenegriekzaad (eventueel)
 
 
water
 
 
zout

HET RECEPT

DE VOORBEREIDING

Was de linzen en de rijst. Week de rijst en de poha enige uren en doe hetzelfde (apart) met de linzen en de fenegriekzaden. Neem de linzen uit het water en maal ze fijn in de natte maler. Voeg wat weekwater toe wanneer het mengsel te droog blijkt. Het resultaat moet luchtig zijn.

Doe hetzelfde (apart) met de rijst. Het resultaat hiervan moet een soepel beslag zijn. Meng beide maalsels, en voeg daarbij wat zout toe.

Laat het mengsel uur of 8-9 op kamertemperatuur (dat is India minstens 30°) fermenteren, het volume zal verdubbelen.

Een deel van dit luchtige gefermenteerde beslag kan als starter gebruikt worden voor een volgend beslag. Bewaar dat in de koelkast.

DE BEREIDING VAN DE IDLI'S

Roer het beslag nog even om, en vet de idli-vormen in. De idli's worden gebakken in speciale idli-vormen. Giet het beslag erin, en kook de idli's boven stomend water of in een speciale idli-koker. Zorg er voor dat het water de vorm(en) niet raakt.

Stoom de idli's hoogstens 10 minuten, en laat ze daarna nog 5 minuten, van het vuur af, in de stomer staan.

BRONVERMELDING UPDATE AUGUSTUS 2016

Idli | Wikipedia (EN) Idli (recipe) | Veg recipes of India