Het is een romige, wat gelige crème fraîche die als crème fraîche épaisse en als crème fraîche semi-épaisse wordt gemaakt. De semi-épaisse is geschikt voor warme tot hete bereidingen en is lichtzuur met vanille-tonen. Beide crèmes hebben een vetpercentage van minimaal 36%.
Naast crè de Bresse heeft ook Crème d'Isigny een Appellation d'Origine. In 1986 verwierf de Normandische crè dit label. Crème fraîche fluide d'Alsace is enige crème fraîche met een label Rouge en het Europese IGP-label.
Alleen crème fraîche liquide kan direct opgeklopt worden tot crème fouettée of crème chantilly. Om crème fraîche (épaisse) op te kunnen kloppen moet eerst 20% melk worden bijgemengd. Deze crème fraîche wordt vooral gebruikt in koude (na)gerechten en in gebak
Crème d'Isigny is ook ons land verkrijgbaar. Het is in gesloten verpakking houdbaar tot 30 dagen na productiedatum. Na opening binnen 5 dagen consumeren. De bewaartemperatuur is 4-7 °C.
Het was de tijd van de wereldtentoonstelling in Parijs (1938). De Bresser zuivelfabriek Beaupont plaatste zich in de kijker met een derde prijs tijdens de tentoonstelling, nadat in de jaren ervor twee andere zuivelfabrieken uit Bresse gouden medailles voor hun crès hadden behaald. Ook in daaropvolgende jaren kaapten Bresser crès belangrijke prijzen in de wacht voor de neus van Normandische concurrenten.
Vanaf dat moment werden crè de Bressen Beurre de Bresse de standaard voor Franse topkoks. Momenteel wordt de Bresse gemaakt door drie bedrijven die deze crème - als enige - onder het label mogen verkopen: de Beurrerie Le Coq d’Or de Foissiat, de Laiterie d’Etrez en de Laiterie de Bresse in Varennes-Saint-Sauveur.