Deze Elzasser zure room is de allerwitste crème fraîche met een vetpercentage van 32%. Bovendin is hij vloeibaar (fluide). De room kan opgeklopt worden tot crème fouettée of crème chantilly. Omdat de room goed warmte-stabiel is, kan hij ook in warme bereidingen worden gebruikt, zoals in sauzen.
De melk wordt ingezameld van boerenbedrijven in een cirkel van 80 km rond de fabriek. Voor de productie van dee crème fraîche is slechts 48 uur nodig, van het binnen komen van de melk tot het verpakken.
Een belangrijke reden om deze crème fraîche bescherming te verlenen, is de populariteit van de crème in dit deel van Frankrijk. Van alle geconsumeerde crème fraîche in Frankrijk is slechts 3% fluide, maar in dit deel van Frankrijk ruim 10%. Niet voor niets zijn streekgerechten - uit de van origine Duitse Elzas-keuken - Flammeküeche, Rahmküeche, Kasküeche en Siesskäs alle gemaakt met room.
Bijzonder is dat de room niet alleen Europese bescherming heeft, maar ook valt onder hrt Franse label Rouge, sinds 1989.
Niet bekend.
Alleen crème fraîche liquide kan Om crème fraîche (épaisse) op te kunnen kloppen moet eerst 20% melk worden bijgemengd. Deze crème fraîche wordt vooral gebruikt in reducties en liaisons, in koude sauzen en voor garnering, zoals voor de garnering van tartes tatins.
Het is in gesloten verpakking houdbaar tot 30 dagen na productiedatum. Na opening binnen 5 dagen consumeren. De bewaartemperatuur is 4-7 °C.