top
Tomatenvlokken
Gevriesdroogde tomaten
TOMATENVLOKKEN
 
GECONCENTREERDE TOMATENPUREE

TOMATENVLOKKEN

Tomatenvlokken zijn fijngesneden gevriesgedroogde tomaten. Je kunt ze gebruiken als smaakmaker in gerechten, zoals je een kruid of specerij gebruikt.

Tomatenvlokken hebben een fijne structuur, waardoor ze makkelijk oplossen en je ze goed kunt doseren. Ze zijn goed houdbaar, maar gevoelig voor uitdrogen. Maar ze zijn toch al droog ? Ja, maar voorkom dat ze één hard, onwerkbaar brok tomaat worden. Dan heb je een bijltje nodig, of een rasp.

Let bij aankoop op de samenstelling van de vlokken. Er zijn naast de pure vlokken, die worden gemaakt van gevriesdroogde tomaat, ook vlokken waaraan appelpectine en een zetmeel is toegevoegd, zoals aardappelzetmeel. Dat gebeurt om de vlokken stabiel te maken. hetzelfde zie je bij vruchtenconcentraten.

Van Ferran Adria is Texturas crutomat, tomatenvlokken van biologische oorsprong, gegarandeerd vrij van zulke toevoegingen, in een 50 grams en een 400 grams verpakking. De smaak van deze peperdure 'cult'versie van tomatenvlokken staat in geen verhouding tot de prijs, de smaak is zo mild dat hij al gauw ondersneeuwt in een gerecht.

Gezondheidsaspecten

Voedingswaarde, gezondheidsrisico's

SAMENSTELLING PER 100 GRAM  TOMATENVLOKKEN

302
kcal
( 1263,6 kJoule)
12,9
gram
eiwitten
74,7
gram
koolhydraten
43,9
gram
waarvan suikers
0,4
gram
vet
0,1
gram
verzadigd
0,1
gram
enkelvoudig onverzadigd
0,2
gram
meervoudig onverzadigd
7
mg
omega-3
171
mg
omega-6
VITAMINES
5173,5
µg
vitamine A
0,9
mg
vitamine B1
0,8
mg
vitamine B2
9,1
mg
vitamine B3
½
mg
vitamine B6
120
µg
vitamine B9
117
mg
vitamine C
12,3
mg
vitamine E
48,8
µg
vitamine K
MINERALEN
166
mg
calcium
1,2
mg
koper
4,6
mg
ijzer
1927
mg
kalium
178
mg
magnesium
2
mg
mangaan
134
mg
natrium
295
mg
fosfor
3,3
µg
selenium
1,7
mg
zink
 

Bronvermelding update oktober 2019

Know what you eat (startpagina) | Nutritiondataself