Er bestaan ook een enkelvoudig geconcentreerde en drievoudig geconcentreerde purees, en purees in een tube in plaats van in blik, bijzonder handig wanneer je kleine hoeveelheden tegelijk gebruikt. De ratio's voor 1 kilogram puree zijn als volgt:
Voor zover we hebben kunnen na gaan, voert één merk alle drie, dat is Mutti.
Tegenwoordig wordt tomatenpuree industrieel en van speciale vlezige tomaten gemaakt, dus met een laag vochtgehalte, en een dikke schil. Vroeger werd puree in Italië voor het hele dorp tegelijk gemaakt. De passata werd in grote ketels ingekookt tot een dikke massa was ontstaan. Daarvan nam iedereen zijn portie. Deze ingekookte tomatenpuree is de puree die we kennen uit de kleine blikjes geconcentreerde puree, waarvan de productie inmiddels in handen is van slechts enkele bedrijven. In 2005 heeft de Keuringsdient van waarde (toen nog voor de VPRO) daar hun verhelderende, wereldvermaarde documentaire over gemaakt, die op hun site is te bekijken.
Voor zo ver bekend voegt men alleen in de Verenigde Staten zoetstof toe aan tomatenpuree (tomato-paste). dat gebeurt met maïsstroop (isoglucose).
Hoeveel anders wordt u'strattu gemaakt. de originele bereidingswijze van tomatenpuree.