Men droogt daartoe rijpe tomaten in de zon, na ze behandeld te hebben met zwaveldioxide of zout. Het droogproces duurt 4-10 dagen. Een tomaat verliest daarbij ruim 90% van zijn aanvankelijk gewicht, voor cherry-tomaten is dat percentage wat lager. Voor een kilo zongedroogde tomaten is daarom ongeveer 12 kilo tomaten nodig.
Omdat alleen water verdampt, gaat tijdens dit proces gaat de voedingswaarde van de tomaat niet verloren, anders gezegd, blijft deze behouden. Door het droogproces krijgen de tomaten een krachtige(r) smaak, die vooral tot zijn recht komt wanneer de gedroogde tomaten in slechts korte tijd 'hersteld' worden, door ze een half uurtje in lauwwarm water te leggen. Gooi de weekvloeistof niet weg ! Gedroogde tomaten worden ook in olie (sott'olio) hersteld, in wijn, bouillon of welke kookvloeistof dan ook. Het ligt aan je smaakbeleving en hoe je ze wilt gebruiken, welke vloeistof te verkiezen is.
Pomodori sechhi sott'olio worden vooral in salades en in korte warme bereidingen gebruikt (sauteren, roerbakken).
Wanneer gedroogde tomaten (weer) vocht hebben opgenomen, zijn ze kort houdbaar. Dek ze af met olie, en je hoyud ze nog een week goed (in de koelkast). Gebruik de olie in een dressing.