top
Tomaatproducten
Primaire bereidngen van de tomaat
Tomaatproducten
TOMAATPRODUCTEN
PELATI | MUTTI

DE BASIC TOMAATPRODUCTEN

We halen onze neus weleens op voor producten in blik, maar voor Italianen zijn 'tomaten in blik' minstens zo belangrijk als verse tomaten, zoals 'kant-en-klare-spaghetti' essentieel is voor het maken van een 'carbonara'.

Natuurlijk zijn er kwaliteitsverschillen, meestal 'obvious', gemakkelijk waarneembaar, bijvoorbeeld door de toevoeging van suiker. Maar neem geconcentreerde tomatenpuree. Wanneer we 'Voedingsdienst van Waarde' mogen geloven - en waarom zouden we aan hun journalistieke speurtocht twijfelen? - zijn alle in de supermarkt verkrijgbare purees gelijk, want afkomstig van dezelfde tomatenproducenten en dezelfde bereiding.

Onder basic tomaatproducten verstaan we de kant-en-klaar producten die te koop zijn, en waarin tomaat is verwerkt zonder enige toevoeging. Dat zijn de passata (gepureerde tomaten), pelati (passata met gepelde tomaten), tomatenpurees (geen ketchup zijnde), gedroogde tomaten en tomatenvlokken. We besteden ook uitgebreid aandacht (met recept) aan de klassieker onder de tomatenproducten, de 'strattu'.

Bronvermelding update oktober 2019

Know what you eat (startpagina) | Nutritiondataself Dubbel geconcentreerde tomatenpuree | Wikipedia (ES)