Er is feitelijk niets exotisch aan haricots, al wordt die indruk graag gewekt. Het zijn sperziebonen. Vaak gebruikte variëteiten zijn de 'Compass' en de 'Crockett'. beide heel productieve planten.
In Frankrijk deelt men sperziebonen in op leeftijd in. De staffel luidt: 'haricots extra-fins' - tot 6½ mm, 'haricots trè fins' - tot 8 mm, 'haricots fins' - tot 9½ mm, 'haricot mi-fin' - tot 11 mm en 'haricots moyens' vanaf 11 mm. Wat wij 'haricots' noemen, zijn dus 'haricots extra fins'.
Klik hier voor een uitgebreide beschrijving van de bereiding van gedroogde bonen in zijn algemeen. Hierin staat alles wat u weten moet over het wel of niet weken van bonen, het waarom, over het koken en over het schuimen van bonen. Lees dit artikel beslist, het is ook van toepassing op sperziebonen. Eet deze nooit rauw.
Deze dunne boontjes vragen nauwelijks kooktijd. Het beste kun je ze blancherenb. Dus water koken, onderdompelen, tot ze beetgaar zijn, enkele minuten slechts. Of stomen. Voor het grillen even blancheren, wanneer je ze te lang moet grilleren, worden ze droog men taai.
Haricots zijn net als dikkere sperziebonen, omdat ze van over de hele wereld naar Europa komen, het hele jaar door verkrijgbaar. Omdat ze ruim beschikbaar zijn, is de sperzieboon in pot of blik hier weinig geliefd. Ze zijn ook kant-en-klaar (gesneden en gebroken) verkrijgbaar als diepgevroren groente.
Omdat ze veelal in met folie afgesloten bakjes zitten, is het haast onmogelijk de boontjes met de ahdn of de neus op versheid te testen. Laat de verpakte boontjes het liefst links liggen, en als het niet anders kan, geef je ogen goed de kost.
Haricots verts extra-fins zijn doordat ze zo dun zijn, extra gevoelig voor vochtverlies. Bescherm ze daarom tegen uitdrogen door ze te verpakken in een vochtige doek, geperforeerde plastic of papieren zak, en ze in de koelkast te bewaren. Dan zijn ze bij 2-4 ° zeker vier-vijf dagen houdbaar. Twijfel je aan de versheid, blancheer ze dan direct na aankoop <zie hier onder> en bewaar ze vervolgens ingepakt in folie in de koelkast (of vriezer), zodat je ze later alleen hoeft op te warmen.