top
Shibing
Chinese gedroogde kaki
Shibing
Een selectie
Shibing

Shibing 柿餅

Shibing is de op Chinese wijze gedroogde kaki. Shibing of shibing shizi wordt in China hoofdzakelijk in de zuidelijke provincie Fujian gemaakt, en in Taiwan in Hsinou en Hsunchu, gebruikmakend van de koele herfstwinden.

De eerste verse shibing is verkrijgbaar vanaf september, en het seizoen voor vers gedroogde shibing duurt tot februari. Goede shibing herken je aan de natuurlijke suikerlaag van uitgetreden suiker, witte bloem 柿霜. Bij goedkope, industrieel geproduceerde shibing is de suikerlaag aangebracht in de vorm van manitol. Net als bij vijgen om te voorkomen dat de kaki's aan elkaar zullen kleven.

Shibing wordt gemaakt van ronde, plompe kaki-variëteiten, in tegenstelling tot de veel duurdere Japanse versie, de hoshigaki, waarvoor een slanke, cylindrische vruchtensoort wordt gebruikt. Net als deze worden de kaki's in China in de zon gedroogd, waardoor ze donker kleuren, en niet zoals de van zonlicht verstoken Koreaanse gotgam-versie hun oranje kleur behouden. Door dit natuurlijke drogingsproces zijn shibings een beetje taai, hoewel sappig.

De vruchten worden onrijp geplukt, en in manden of op rekken te drogen gelegd, soms zelfs op de daken van huizen. De productie is relatief eenvoudig vergeleken met de beide Japanse en Koreaanse versies. Dat merk je ook in de prijs, die aanzienlijk lager is.

In China droogt men net als in Japan en Zuid-Korea ook geschilde kaki's. Maar wat gebeurt er met de schillen? Die worden ook gedroogd, om gebruikt te worden als veevoer .

Practische zaken

Aankoop en verkrijgbaarheid

Shibing is verpakt verkrijgbaar. Vanwege de beperkte houdbaarheid verdient het aanbeveling om shibing los verpakt en goed gesloten in de vriezer te bewaren. In de gesloten verpakking is vers aangekochte shibing twee maanden houdbaar.

Culinair gebruik en bereiding

Shibing wordt uit de hand gegeten, bij dampend hete thee, maar ook bij een kaasplankje, lezen we in de Taiwanese Tapei Times.

slotregel

Gezondheidsaspecten

Voedingswaarde, gezondheidsrisico's

Onderstaand overzicht geeft geen hoeveelheid suiker. Duidelijk is, dat het merendeel van de koolhydraten wordt gevormd door suikers. de hoeveelheden zijn sterk afhankelijk van het type kaki dat wordt gebruikt, de methode van drogen en het uiteindelijk vochtgehalte. Beschouw deze tabel daarom als indicatie.

Samenstelling per 100 gram rauw product

274,0
kcal
(1147,2 kJoule)
1,4
gram
eiwitten
73,4
gram
koolhydraten
14,5
gram
vezels
0,6
gram
vet
Vitamines
40,0
µg
vitamine A
(10% ADH)
0,6
mg
nicotinezuur (B3)
(3,8% ADH)
0,9
mg
pantotheenzuur
(15% ADH)
0,1
mg
vitamine B6
(10,0% ADH)
35,0
µg
foliumzuur (B9)
(17,5% ADH)
2,0
mg
vitamine C
(2,5% ADH)
0,4
mg
vitamine E
(3,3% ADH)
Mineralen
27,0
mg
calcium
0,1
mg
koper
0,6
mg
ijzer
670,0
mg
kalium
26,0
mg
magnesium
1,5
mg
mangaan
4,0
mg
natrium
62,0
mg
fosfor
0,2
mg
zink
slotregel

Bronvermelding update juli 2024

Shibing, candy from heaven | I. Bartholomew, Tapei news Feb 2015 Dried Persimmons Are a Taste of Honeyed Sunshine | Serious eats Persimmon drying season in a Chinese city | BBC News Dec 2016 (aerial photos) Dried Persimmon | Daidakora Momina Ina