top
Hoshigaki
Japanse gedroogde kaki
Hoshigaki
Een selectie
Hoshigaki

Hoshigaki

Gedroogde kaki's worden in Japan hoshigaki genoemd. Ze worden volgens een eeuwenoude Japanse traditie gemaakt van de cylindrische Hachiya-gaki.

Nadat de vruchten geschild zijn, worden deze twee aan twee samengebonden om in tweetallen opgehangen te worden. Soms worden de vruchten eerst nog behandeld met shōchū, een Japans distillaat, behandeld en een etmaal in bronwater gelegd.

De tandem-kaki's worden in de winterkou te drogen opgehangen, op een plek waar ze blootgesteld zijn aan wind én zon, geen groter contrast is denkbaar met de Koreaanse gedroogde kaki, de gotgam, waar beslist geen zonlicht op mag komen, en die in geconditioneerde ruimten - binnen - gedroogd wordt. Hoshigaki's worden vaak in een speciaal daarvoor bestemd open kaki-huis te drogen gehangen.

Iedere paar dagen worden de vruchten 'gemasseerd' door de vruchten te rollen, en het vruchtvlees losser te maken, bovendien de buitenkant soepel te houden, mede ter voorkoming van schimmel. m dezelfde reden mogen de twee kaki's elkaar niet raken.

Het masseren van de kak'is gebeurt zowel tijdens het afhangen als na de droging. Na de droging gebeurt dat bijvoorbeeld met een houten pin, die met een licht drukkende beweging op en neer over de vrucht wordt gerold.

Hoshigaki hebben een suikerig uiterlijk als gevolg van uittredende suiker. De droging is afgerond wanneer de vruchten minstens 35% van hun geschilde gewicht verloren hebben.

Korogaki

Een beroemde hoshigaki is de korogaki, uit Koshu. Deze heeft een vochtgehalte van 25-30%. De kaki die voor deze korogaki wordt gebruikt is vrij groot, en vraagt een lange periode van droging, tot wel 60 dagen, ruim meer dan de droogtijd van anpogaki, die 40-45 dagen droogtijd verlangt.

De naam korogaki verwijst naar de manier waarop de geschilde dadelpruimen in de zon worden gedroogd. Ze worden om en om naast elkaar gelegd zodat de hele vrucht aan de zon wordt blootgesteld. Van november tot december vormen de in de zon gedroogde kaki's aan de dakranden van huizen een oranje gordijn, net zo als de espelette-snoeren in Frans Baskenland.

Practische zaken

Aankoop en verkrijgbaarheid

Hoshigaki is een zeer exclusief product, zelfs in Japan, dat alleen in het midwinter-seizoen verkrijgbaar is.In de Verenigde Staten is er betrekelijk veel vraag naar, en behalve dat een grot aantal Japanse restaurants ze zelf maken, zijn er ook veel Amerikanen (en geimmigreerde Japanners) die thuis of commercieel hoshigaki maken. Het is niet geheel toevallig dat hoshigaki op initiatief van Slowfood USA in de Ark of Taste is opgenomen.

Culinair gebruik en bereiding

Behalve als snack wordt hoshigaki vooral gebruikt in desserts, sauzen en purees, gecombineerd met andere vruchten als kersen, aardbeien en ananas. Ook wordt er compote van gemaakt, heerlijk bij varkensvlees, eend of zeevruchten. En heel modieus, bij het kaasplankje, net als hier, ook in Japan.

De vruchten worden ook verwerkt in sujonggwa, een gember-kaneelpunch die traditioneel op feestdagen wordt geserveerd. In Japan is er een ander type gedroogde kaki bekend als anpo-gaki of halfgedroogde kaki. Dit type geconserveerd fruit wordt korter gedroogd en vervolgens bespoten met zwavel om een zachte, sappige en kleverige jam-achtige textuur te ontwikkelen. Anpo-gaki wordt gewoonlijk geserveerd in kleine theesandwiches met sojamelkcrème.

Gedroogde kaki's kunnen ook fijngehakt worden en in salades worden verwerkt, in sauzen en purees, platgedrukt en gerold met noten erin als knapperige vulling, fijngehakt en gemengd in biscotti en scones, of gevouwen in andere desserts. In Korea worden gedroogde kaki's gevuld met pijnboompitten en geserveerd met zoet gebak zoals suksil-gwa.

Gezondheidsaspecten

Voedingswaarde, gezondheidsrisico's

Onderstaand overzicht geeft geen hoeveelheid suiker. Duidelijk is, dat het merendeel van de koolhydraten wordt gevormd door suikers. de hoeveelheden zijn sterk afhankelijk van het type kaki dat wordt gebruikt, de methode van drogen en het uiteindelijk vochtgehalte. Beschouw deze tabel daarom als indicatie.

Samenstelling per 100 gram rauw product

274,0
kcal
(1147,2 kJoule)
1,4
gram
eiwitten
73,4
gram
koolhydraten
14,5
gram
vezels
0,6
gram
vet
Vitamines
40,0
µg
vitamine A
(10% ADH)
0,6
mg
nicotinezuur (B3)
(3,8% ADH)
0,9
mg
pantotheenzuur
(15% ADH)
0,1
mg
vitamine B6
(10,0% ADH)
35,0
µg
foliumzuur (B9)
(17,5% ADH)
2,0
mg
vitamine C
(2,5% ADH)
0,4
mg
vitamine E
(3,3% ADH)
Mineralen
27,0
mg
calcium
0,1
mg
koper
0,6
mg
ijzer
670,0
mg
kalium
26,0
mg
magnesium
1,5
mg
mangaan
4,0
mg
natrium
62,0
mg
fosfor
0,2
mg
zink

Bronvermelding update november 2017

Dried Persimmons Are a Taste of Honeyed Sunshine | Serious eats Persimmon drying season in a Chinese city | BBC News Dec 2016 (aerial photos) Hoshigaki | Specialty produce Kaki: The Miracle Japanese Persimmon | Savvy Tokyo, A. Kazemi Oct 2017 Japanese Massaged Dried Persimmon: Hoshigaki | Slow food foundation for biodiversity, Ark of Tatse, Slowfood USA Know what you eat: Dried japanese persimmon | Nutrition Data self Know what you eat: Dried japanese persimmon, hoshigaki | Calorie Slism