top
Anpogaki
Japanse gedroogde kaki
Anpogaki
Een selectie
Anpogaki - Fukushima

Anpogaki んぽ柿

Anpogaki of amahosh-gaki is een geschilde, in de zon gedroogde kaki (persimoen) uit de Japanse prefectuur Fukushima. Het is van de drie op deze site beschreven Japanse gedroogde kaki's de sappigste, doordat hij niet volledig gedroogd is.

Voiluit geschreven is de Date no Anpo Gaki een opmerkelijk helder oranje vruchtvlees met glans, zacht in zijn geheel en halfrauw van binnen, sappig en dik met een aangename textuur. Het vochtgehalte bedraagt circa 50%, veel meer dan dat van andere Japanse gedroogde kaki's, zoals de korogaki, die een vochtgehalte van 25-30% heeft. De variëteiten die voor de anpogaki worden gebruikt zijn de Hachiyaen Hiratanenashi.

Na de oogst worden de kaki's geschild en nog voor ze te drogen worden gehangen, gerookt in een zwavelrijke omgeving. Dit is een eeuwenoud uniek procedé. Het zwavelprocedé zorgt ervoor dat de vruchten hun kleur behouden. Na de behandeling met de zwavelrook krijgen de vruchten minstens 40 dagen tijd om te drogen. Dat gebeurt op een plek waar ze blootgesteld zijn aan wind én zon, geen groter contrast is denkbaar met de Koreaanse gedroogde kaki, de gotgam, waar beslist geen zonlicht op mag komen, en die in geconditioneerde ruimten - binnen - gedroogd wordt. Net als hoshigaki's worden de kaki's vaak in een speciaal daarvoor bestemd open kaki-huis te drogen gehangen. Het oranje gordijn van drogende kaki's, een karakteristiek winterbeeld in Fukushima, wordt "kakibase" genoemd.

Practische zaken

Aankoop en verkrijgbaarheid

Na de eerste oogst van oktober komen de eerste gedroogde vruchten begin december op de markt, met verse aanvoer tot halkf februari.

Culinair gebruik en bereiding

Anpogaki wordt gebruikt in een nieuwjaars-gerecht dat namasu heet, en dat van origine wordt gemaakt van rauwe vis, daikon, wortel en azijn. In Fukushima voegt men daar gedroogde anpogaki aan toe, en noemt men het gerecht anpogaki no namasu. Gebruik hiervoor twee gedroogde anpogaki's, een halve winterwortel en een ongeveer gelijk stuk daikon, en suiker en azijn naar behoefte. Snijd de daikon en de wortel in dunne reepjes en bestrooi deze met wat zout, knijp er het overtollig vocht uit en meng de groentereepjes met reepjes anogaki. Maak het gerecht eventueel op smaak met wat azijn en suiker.

slotregel

Oorsprong en verspreiding

Anpogaki is een beschermd product, hoewel je de merknaam veelvuldig gebruikt ziet op het internet voor kaki's die nadrukkelijk niet uit Fukushima komen, maar bijvoorbeeld uit Zuid-Korea.

Het productiegebied ligt in het bekken van Fukushima, ingeklemd tussen het Abukuma- en Ou-gebergte. Het klimaat hier, met grote dagelijkse temperatuurschommelingen en weinig neerslag maakt het gebied geschikt voor de teelt van kaki's en de drogerij, die er ctraditioneel in de open lucht plaats vindt.

De anpogaki is sinds 31 januari 2023 een beschermd product, aangemerkt als product met Japans' Geografische indicatie (GI). Het toezicht op het beschermd product is opgedragen aan de Date Regio Anpo Gaki Liaison Council, die zowel verantwoordelijk is is voor de teelt- sla voor de verwerkingsrichtlijnen.

De kakiteelt in Fukushima dateert uit de Edo-periode (1603 -1867). Pas in de Meiji-periode (1868 -1912) werd de huidige benaming amaboshi gaki of anpo gaki ingevoerd. In de Taisho periode (1912 -1926) experimenteerden Japanse boeren in Isazawa met het procedé van zwavelfumigatie dat in de Verenigde Staten werd gebruikt voor het drogen van druiven. Hieruit ontstond de nog altijd gebruikte fumigatietechniek die niet uitsluitend in Fukushima wordt toegepast.

De productie van anpo gaki in het gebied bedroeg in 2010 zo'n 1200 ton,15% van de nationale productie. Door de catastrofale schade aan de kerncentrale door de aardbeving in Oost-Japan in 2011 moest de kaki-productie twee jaar lang worden opgeschort. De oogst wordt sindsdien nauwlettend gecontroleerd op radioactieve besmetting. Op diverse plaatsen zijn testcentra opgerichtr waarin de kaki's in alle stadia van het productieproces gemonitord worden.

Wanneer een meetresultaat op enig moment een hogere waarde oplevert dan 50 becquerel, wordt de hele batch waartoe de vrucht behoorde vernietigd. Alle kaki's worden aan de meting onderworpen aan deze 100 procent, niet-destructieve inspectie. Alle vruchten op de markt zijn daardoor gegarandeerd veilig met de garantie dat hun stralingsniveau lager is dan 50 becquerel per kg.

Gezondheidsaspecten

Voedingswaarde, gezondheidsrisico's

Onderstaand overzicht geeft geen hoeveelheid suiker. Duidelijk is, dat het merendeel van de koolhydraten wordt gevormd door suikers. de hoeveelheden zijn sterk afhankelijk van het type kaki dat wordt gebruikt, de methode van drogen en het uiteindelijk vochtgehalte. Beschouw deze tabel daarom als indicatie.

Samenstelling per 100 gram rauw product

274,0
kcal
(1147,2 kJoule)
1,4
gram
eiwitten
73,4
gram
koolhydraten
14,5
gram
vezels
0,6
gram
vet
Vitamines
40,0
µg
vitamine A
(10% ADH)
0,6
mg
nicotinezuur (B3)
(3,8% ADH)
0,9
mg
pantotheenzuur
(15% ADH)
0,1
mg
vitamine B6
(10,0% ADH)
35,0
µg
foliumzuur (B9)
(17,5% ADH)
2,0
mg
vitamine C
(2,5% ADH)
0,4
mg
vitamine E
(3,3% ADH)
Mineralen
27,0
mg
calcium
0,1
mg
koper
0,6
mg
ijzer
670,0
mg
kalium
26,0
mg
magnesium
1,5
mg
mangaan
4,0
mg
natrium
62,0
mg
fosfor
0,2
mg
zink
slotregel

Bronvermelding update juli 2024

Anpogaki no Namasu (Dried persimmons with daikon radish and carrot salad) | Maff naam | citeer The Pride of Fukushima | Rhonita Patnaik, Khaleej Times, 17 februari 2022 Date no Anpo Gaki | Information website on Japan's geographical indication Dried Persimmons Are a Taste of Honeyed Sunshine | Serious eats Persimmon drying season in a Chinese city | BBC News Dec 2016 (aerial photos) Hoshigaki | Specialty produce Kaki: The Miracle Japanese Persimmon | Savvy Tokyo, A. Kazemi Oct 2017 Japanese Massaged Dried Persimmon: Hoshigaki | Slow food foundation for biodiversity, Ark of Tatse, Slowfood USA Know what you eat: Dried japanese persimmon | Nutrition Data self Know what you eat: Dried japanese persimmon, hoshigaki | Calorie Slism