top
Ichidagaki
Japanse gedroogde kaki
Ichidagaki
Een selectie
Ichidagaki - Diospyros kaki

Ichidagaki

Gedroogde kaivrucht

Ichidagaki is een kakivrucht uit het landbouwgebied Ichida, bij Takamori in Japan, met een rijke traditie. Deze persimoen wordt al vijfhonderd jaar in Ichida verbouwd, merendeels om gedroogd te worden (hoshigaki).

Tijdens de vruchtvorming worden de vruchten 'gedund', zoals druiven gekrent worden, om andere vruchten de kans te geven zich beter te ontwikkelen. De vruchten worden in oktober-november geplukt wanneer ze rijp zijn en de juiste kleur bereikt hebben.

Wanneer de kaki's veel vocht bevatten, worden ze gerold, een proces dat kaki momi wordt genoemd. Het rollen is bedoeld om het water in de vrucht naar de buitenzijde te verdrijven, zodat wanneer de vruchten in de zon gedroogd worden ze beter (sneller) drogen en niet rimpelig worden. Het rollen heeft nog een bijkomstig effect, namelijk dat de buitenzijde een poederlaag krijgt van gekristalliseerde suiker.

Minder vochthoudende vruchten worden geschild voor ze elkaar gebonden worden in 'noren'. Dat zijn rijgsnoeren van kaki's. Tussen de kaki's wordt voldoende afstand gehouden om de kaki's gekijkmatig te laten drogen.

De droging is afgerond wanneer de vruchten minstens 35% van hun geschilde gewicht verloren hebben. De gedroogde vruchten hebben net als de verse de naam Ichidigaki.

Practische zaken

Aankoop en verkrijgbaarheid

Ichidagaki's zijn verpakt leverbaar

Culinair gebruik en bereiding

Gedroogde ichidigaki's worden gebruikt als dessert. Ze worden als hagatame op Nieuwjaarsochtend gegeten, omdat ze als geluksbrengers beschouwd worden.

Gezondheidsaspecten

Voedingswaarde, gezondheidsrisico's

Onderstaand overzicht geeft geen hoeveelheid suiker. Duidelijk is, dat het merendeel van de koolhydraten wordt gevormd door suikers. de hoeveelheden zijn sterk afhankelijk van het type kaki dat wordt gebruikt, de methode van drogen en het uiteindelijk vochtgehalte. Beschouw deze tabel daarom als indicatie.

Samenstelling per 100 gram rauw product

274,0
kcal
(1147,2 kJoule)
1,4
gram
eiwitten
73,4
gram
koolhydraten
14,5
gram
vezels
0,6
gram
vet
Vitamines
40,0
µg
vitamine A
(10% ADH)
0,6
mg
nicotinezuur (B3)
(3,8% ADH)
0,9
mg
pantotheenzuur
(15% ADH)
0,1
mg
vitamine B6
(10,0% ADH)
35,0
µg
foliumzuur (B9)
(17,5% ADH)
2,0
mg
vitamine C
(2,5% ADH)
0,4
mg
vitamine E
(3,3% ADH)
Mineralen
27,0
mg
calcium
0,1
mg
koper
0,6
mg
ijzer
670,0
mg
kalium
26,0
mg
magnesium
1,5
mg
mangaan
4,0
mg
natrium
62,0
mg
fosfor
0,2
mg
zink

BRONVERMELDING UPDATE AUGUSTUS 2017

Diospyros nigra | Wikipedia (EN/FR) Diospyros digyna | Useful tropical plants Diospyros digyna | T.K. Lim Edible medicinale and non-medicinal plants, vol 5 Fruits, 2012 Springer Dordrecht, ISBN 978-94-007-5653-3 Diospyros digyna | Plants for a future Black Sapote | centre for new crops and plant products, Purdue University, Morton, J. 1987. Black Sapote p. 416-418. In: Fruits of warm climates. Julia F. Morton, Miami, FL. Black sapote | Elhadi M Yahia, Postharvest Biology and Technology of Tropical and Subtropical Fruits Vol 1: Fundamental issues 2011 Woodhead publishing series, ISBN 978-1-84569-734-1