Sinaasappelschil wordt onder meer verwerkt in sinaasappeljam (waarvoor in de regel gelijke delen schil en suiker worden gebruikt) en sinaasappelsap. De gekonfijte sinaasappelschil is het enige product dat louter uit sinaasappelschil bestaat. Deze wordt hoofdzakelijk in de banketbakkerij gebruikt (denk aan de versiering van de kerstkrans), maar ook aan jam toegevoegd.
De schil wordt op grote schaal verwerkt voor de extractie van de olie ten behoeve van de cosmetica-industrie en de voedingsindustrie. en voor de bereiding van pectine. Ongeveer 13% van alle pectine komt van sinaasappelschil. Maar wist je dat in sommig sinaasappelsap ook de schil is verwerkt ?
De sinaasappelschil heeft een zeer specifieke smaak, een samenspel van d-limoneen - dat bekend is als de citrusaroma, maar dat eigenlijk maar heel zwak van smaak en geur is - en diverse aldehyden, waaronder decanal, die ondanks minieme hoeveelheden voor een belangrijk deel verantwoordelijk zijn voor de sinaasappelaroma's. De etherische olie in sinaasappelschil bestaat voor circa 90% uit monoterpenen, waarvan d-limoneen voor het leeuwendeel - niet meer dan 3,5% uit hydrocarbonaten en nog minder - slechts 2% - uit aldehyden:
Het lijkt een onnodige vermelding, maar was de sinaasappel zeer grondig voor je de schil gaat gebruiken, en inspecteer de schil goed op schimmelsporen.
Gekonfijte sinaasappelschil is vrij algemeen kant-en-klaar verkijgbaar. Wil je er zelf mee aan de slag, koop bij voorkeur onbespoten sinaasappelen.
In de Aziatische keuken is het gebruik van de sinaasappelschil wijd verbreid. In India verwerkt men de schil in chutneys en curries, ook China kent talrijke gerechten waarinder sinaasappelschil wordt verwerkt, hoewel men daar de voorkeur geeft aan de schil van de mandarijn, chénpí 陳皮 genaamd. In de Verenigde Staten zul je bij menig Chinees restaurant Zuo Gong Ji tegenkomen, General Tso's chicken. Dit is geen origineel Chinees gerecht, maar een gerecht zoals we er in ons land vele kennen, dat op Chinese wijze maar naar de smaak van de niet-Chinezen is bereid.
De verse schil is zeer kort houdbaar, tenzij deskundig gedroogd.
Daarnaast bevat de schil vitamine A (β-caroteen), B2 en B6, vezels, foliumzuur, kalium en anti-oxidanten.
Respecteer het copyright !