Behalve in citrusvruchten - zoals in sinaasappelschil - is octonal een belangrijke geurcomponent in boekweit en in diverse 'korianders', onder andere in Vietnamse koriander (rau ram).
De chemische formule is C8H16O, met acht koolstofatomen, vandaar de naam octanal, deca is in Latijn acht. Voluit geschreven is de chemische formule CH3(CH2)6CHO, met in vet de alkylgroep.
De aldehyde is vernoemd naar het octaan- of caprylzuur, dat een 'geit'-achtig aroma wordt toegedicht en wel in bier voor komt. Capra - inderdaad - is Latijn voor geit. Caprylzuur komt met twee andere naar geit vernoemde zuren - capronzuur en caprinezuur - voor in geitenmelk.
De geur van verse sinaasappelen en sinaasappelsap komt deels voort uit het hoge gehalte aan limoneen, maar de geur daarvan is vrij licht. De geur wordt vooral bepaald door de verzadigde zogenaamde C8-C11-aldehyden, waaronder octanal en de onverzadigde aldehyden neral en sinesal.
Octanal komt andere voor in: