Perzische limoen
Citrusvrucht (Citrus)
PERZISCHE LIMOEN
PRODUCTEN
PERZISCHE LIMOEN | CITRUS AURANTIFOLIA

PERZISCHE LIMOEN (CITRUS x LATIFOLIA)

De Perzische limoen(Citrus x aurantifolia) is een gecultiveerde limoen van onbekende oorsprong. De Perzische limoen zou een kruising zijn van de West-Indische limoen (Citrus aurantifolia) en een citron (Citrus medica).

De boom waaraan de vrucht groeit, wordt 5-6 meter hoog en heeft vrijwel geen doornen. Hij bloeit vrijwel het hele jaar door, maar vooral in januari. De vrucht is circa 6 cm in doorsnede, met een kleine verdikking (tepel) aan het uiteinde, en is groter dan de Key-limoen. Ze zijn ook minder zuur, en -belangrijk voor de handel - langer te bewaren. Het is wereldwijd dan ook de meest verkochte limoen.

De schil is groen en rijpt naar geel, het vruchtvlees is licht groen-geel, zoals gezegd zonder zaden. De vrucht heeft tien segmenten.

GEBRUIK

Snijd de vrucht in de lengte doormidden en knijp de blaasjes er voorzichtig uit, of gebruik hiervoor een lepel.

BEWAREN

Waar ander citrusfruit perse niet in de koelkast bij een temperatuur van 1° C, wordt bewaard om smaakverlies te voorkomen, kan de vingerlimoen het beste bewaard worden in de koelkast. Enkele dagen, niet meer, en na rijping.

OORSPRONG EN VERSPREIDING

Wanneer je je verdiept in de historie van de Perzische limoen, stuit je al gauw op de naam Tahiti limoen. Hoe zit dat ? Wat is het verband tussen Perzië en Tahiti ?

Eeuwen geleden werd in Tunesië op het eiland Djerba een limoen gekweekt die 'Sakhesli' heette en vernoemd zou zijn naar 'sakhos', een oude Arabische benaming voor het Griekse eiland Chǐ os, bekend van de mastiekteelt. Ging deze limoen van daar uit over de wereld. Het verhaal gaat van wel. De Portugezen namen het begin 19e eeuw mee naar Zuid-Amerika, en zo belandde de limoen in Tahiti, en van daaruit in Noord-Amerika, Florida. Dat was aan het einde van de 19e eeuw, het begin van de Bearss-limoen, een cultivar van de Tahiti-limoen die door zijn naamgever in Californië was ontwikkeld.

De Bearss-cultivar is tot de jaren '40 van de vorige eeuw verbouwd, maar heeft plaats gemaakt voor de 'originele' Tahiti limoen, nu de absolute marktleider. Waarom dan de naam Perzische limoen ? Omdat hij net als de citron uit Perzië kwam ? Er zijn geen bewijzen voor.

TAALKUNDIGE ASPECTEN, ETYMOLOGIE

Men vermoedt dat de Engelse woorden lime en lemon, net als Franse limon en het Italiaanse limone afkomstig zijn van het Arabische laymun en het Perzische lĩmũ, een generieke term voor citrusfruit, verwant aan het Sanskriet (nimbu, "lime"). Het woord limoen, dat hier van oudsher zowel gebruikt werd voor citroenen als andere citrusvruchten verdwijnt in de 19e eeuw uit de Nederlandse taal, en komt weer terug in de tweede helft van de 20e eeuw, en wordt generiek gebruikt voor limoenen en voor verwante vruchten. Net als in Frans overigens.

VERTALING PERZISCHE LIMOEN

engels
persian or tahiti lime
frans
limettier de perse ou tahiti
italiaans
limetta persian
spaans
lima persa, lima de tahití
duits
persische limette
 

GEZONDHEIDSASPECTEN

VOEDINGSSTOFFEN - GEZONDHEIDSRISICO'S

SAMENSTELLING PER 100 GRAM RAUW PRODUCT (ZONDER SCHIL)

38
kcal
( 164 kJoule)
11,8;
gram
koolhydraten
1,7
gram
waarvan suikers
 
gram
vet
veel
mg
omega-3
veel
mg
omega-6
VITAMINES
veel
µg
vitamine B9
82
mg
vitamine C
MINERALEN
40
mg
calcium
0,3
mg
koper
0,6
mg
ijzer
200
mg
kalium
15
mg
magnesium
3
mg
natrium
0,2
mg
zink
 

BRONVERMELDING UPDATE AUGUSTUS 2016

Citrus x latifolia | Wikipedia (EN/NL) Tahiti| Center for new crops, Purdue University Tahiti | Citrus ID