Citrus limettioides
zoete citroen
CITRUS LIMETTIOIDES
 
MITHA NIMBU | CITRUS LIMETTIOIDES

CITRUS LIMETTIOIDES

Diverse citrussoorten, de Citrus limetta risso, de Citrus limettioides en de Citrus lumia, vallen onder de noemer zoete citroen. Alleen de limettiodes worden limoen genoemd, maar dat is alleen een taalkundig onderscheid.

De Citrus limettioides is van de drie genoemde soorten de citroen met de geringste zuurtoon, wat hem uitermate geschikt maakt om sap van te maken, zoals overal ter wereld en vooral in India gebeurt. De belangrijkste commerciële soort is de Indische, veelal mosambi genoemde, of Palestijnse zoete limoen. Het is een middelgrote boom met bladeren als van een sinaasappel, en witte bloemen. De vrucht is klein en rond en heeft een dunne schil. Hij kleurt geel als hij rijpt. Het vruchtvlees is lichtgeel, verdeeld over 10 segmenten, sappig en met weinig pitten (zaden).

De mosambi is een moessonvrucht. De oogsttijd valt samen met het regenseizoen in India, van juli tot augustus, ver voor de oogst van de verwante mosambi-sinaasappel uit, die vanaf oktober geoogst wordt. Men noemt hem wel de zoete variant van de soh synteng uit Assam. Eerder lijkt de zoete limoen op de Perzische limoen (Citrus × latifolia) of de Galgal (Citrus pseudolimon), een wilde berglimoen. Qua smaakt komt hij het dichtst bij de Tunesische limetta, de beldi.

AANKOOP EN GEBRUIK

Zoete limoenen rijpen alleen aan de boom, d.w.z. dat ze rijp geplukt worden, wat lastig is voor de handel over lange afstand. Of een vrucht rijp is, test je gemakkelijk door de schil met je nagels te schrapen. Komt er geurende olie vrij, dan is de vrucht zeker rijp.

Koop geen rimpelige of bruin-verkleurde vruchten, deze zijn overrijp.

Behalve dat het een smakelijke handvrucht is, kun je er uitstekend sap maken. In India, Pakistan en Bangladesh is dit sap erg populair.

BEWAREN

Zoete limoenen zijn goed houdbaar, in de koelkast wel twee maanden, daarbuiten - bij kamertemperatuur - wel twee weken. Het sap kan ingevroren worden.

CITRUS LIMETTIOIDES

Indische OF PALESTIJNSE ZOETE LIMOEN

De mitha nimbu, Indische of Palestijnse zoete limoen is een sappige, zoete limoen die zeer geschikt is om sap van te maken. Het woord limoen wordt gebruikt om deze citroenhybride te onderscheiden van de limetta, die gewoonlijk 'de' zoete citroen genoemd wordt.

MOSAMBI

De Indische mosambi is heel populair in het regenseizoen, van juli tot augustus, wanneer hij ruim voor andere citrusvruchten op de markt komt. Hij is ook alleen dan verkrijgbaar.

OORSPRONG EN VERSPREIDING

De oorsprong is niet bekend, men neemt aan uit het noordoosten van India, Meghalaya en Nagaland. In heel India wordt hij op grote schaal verbouwd, net als in het noorden van Vietnam, in Egypte, Israël en Palestina.

TAALKUNDIGE ASPECTEN, ETYMOLOGIE

De benaming mosambi kom in veel variaties voor (mausambi, moosambi) , en wordt ook voor andere citrussoorten gebruikt. Het is de naam van de streek waar veel citrus wordt verbouwd.

VERTALING ZURE (LIMETTIODES) CITROEN

engels
sweet lime
frans
limettier doux
italiaans
limetta dolce (dell'india)
spaans
lima dulce
duits
süße limette
hindi (india)
mosambi
indonesisch
 
japans
 
vietnamees
quit giãy
 

GEZONDHEIDSASPECTEN

VOEDINGSSTOFFEN - GEZONDHEIDSRISICO'S

Geen betrouwbare of volledige informatie beschikbaar.

SAMENSTELLING PER 100 GRAM RAUW PRODUCT

BRONVERMELDING UPDATE AUGUSTUS 2016

Limettoides| Center for new crops, Purdue University Mosambi lime | The indian vegan Limettoides | Citrus pages Mosambi | Specialty produce Sweet lime| Center for new crops, Purdue University Palestine sweet lime | Citrus variety collection University of California Riverside