De haverkorrel is gemiddeld 10 mm lang. Hoewel hij vrij los in zijn pel zit, kan de korrel niet gedorst worden. Hij wordt met het kaf eraan geoogst. De beschermende werking van het kaf is trouwens zo sterk, dat rauw geconsumeerde volle haver het spijsverteringskanaal doorloopt zonder enige vertering. Dat is in zekere zin ook het geval met de volle, bereide korrel. Ook daarvan worden de voedingsstoffen nauwelijks benut.
Daarom wordt de korrel bewerkt om de voedingstoffen te ontsluiten. Dat gebeurt door de korrel te snijden, te pletten, of te pellen. De eenvoudigste methoden zijn het pletten van de ongepelde korrels tot havervlokken of havermout, en het snijden van de korrel in grutten, ook wel steel-cut, Irish of Scottish oats genoemd.
Pellen is ingrijpender en vergt uiterste precizie, om de korrel niet te beschadigen. Bij het centrifugeren en slijpen neemt het gewicht van de korrel af met zo'n' 30%.
Een belangrijk argument om de haverkorrel te bewerken, is het beperken van de kooktijd. Het verdient sowieso aanbeveling om haverproducten vooraf te weken, met uitzondering van de voorbehandelde, zogenaamde instant-producten. De kooktijd is afhankelijk van de dur van het weken.
De haverkorrel smaakt mild en romig. Haver bevat dan ook veel vet, 6-8% ten opzichte van 2-3% in andere granen. Dit zijn de belangrijkste vetzuren in haver, uitgedrukt als percentage van alle olie in de haver:
Haver is in iedere dierspeciaalzaak te krijgen, echter niet voor menselijke consumptie bedoeld. Daarvoor moet u in de supermarkt zijn, in de biologische winkel of één van de vele graanmolens die ons land rijk is.
Haverkorrels
Volkoren haverkorrels zijn zeer lang houdbaar, onder optimale omstandigheden wel 30 jaar! Bewaar haver altijd op een koele, droge plaats.
De Europese voedselautoriteit (EFSA) heeft goedgekeurd dat haver en haverproducten worden aangemerkt als cholesterolverlagend. Deze gezondheidsclaim is alleen toegestaan wanneer éé portie van een met haver geproduceerd product minstens 1 gramβglucaan bevat.
Haver kan, als één van de weinige granen rauw gegeten worden. Volkoren haver bevat echter fytinezuur, waardoor het voor veel mensen moeilijk te verteren is. Door de haver voldoende te weken, wordt het fytinezuur afgebroken. Om dezelfde reden wordt haver gefermenteerd of gekiemd voor gebruik. Een eenvoudige manier om fermentatie op gang te helpen, is het toevoegen van organische zuren zoals in de vorm van wat yoghurt of kefir aan het weekvocht. Fermenteer bij kamertemperatuur, en niet in de koelkast.