Inuline
Oligosacharide
INULINE
 

ULINE

Polysacahide

Uline is de benaming van β-(2→1)-fructaan of fructo-oligosacharide (FOS).

Uniline wordt gerekend tot de prebiotica, de verzamelnaam voor stoffen die de groei van bepaalde soorten bacterieën in ons lichaam bevorderen, net als pectine bijvoorbeeld. Prebiotica zijn onverteerbaar: ze worden niet door ons lichaam afgebroken en opgenomen. Zij worden in de dikke darm door daar aanwezige bacterieën omgezet korte-keten vetzuren. Deze zijn belangrijk voor de gezondheid van de darmwand.

Uniline komt onder meer voor in de volgende planten:

  • artisjok (Cynara scolymus): 2-3%
  • banaan (Musa cavendishii): 0,3-0,7%
  • cichorei/lof (Cichorium intybus): 15-20%
  • Jeruzalem artisjok (Helianthus tuberosus): 3-10%
  • knoflook (Allium sativum): 9-16%
  • prei (Allium cepa): 16-20%
  • tarwe (Triticum aestivum): 1-4% en
  • yacón (): 36-58%.

In 1804 ontdekte Rose inuline, dat hij isoleerde uit de Iluna helenium. Inuline is (zeer) oplosbaar in water, net als fructose en dat houdt in dat je inuline net als fructose verliest tijdens het kookproces. Deze schade voorkom je door de groente zo kort mogelijk en bij zo laag mogelijke temperatuur (60°) te blancheren.

Gezondheidsaspecten

GEZONDHEIDSRISICO'S

Naast de in de inleiding al genoemde positieve effecten van oligosachariden op ons stelsel, zijn er ook minder gewaardeerde effecten. De meest bekende daarvan is gasvorming. Naast de fructanen (inuline) zijn daar vooral de fructo- en de galacto-oligosachariden verantwoordelijk. Behalve winderigheid levert het eten van deze onverteerbare sachariden bij mensen die daar gevoelig voor zijn, een sterk opgeblazen gevoel op.

Symptomen voor een (over)gevoeligheid voor deze stoffen (oligosachariden en fractanen) zijn naast de al genoemde ook diarree en een verstoorde stoelgang.

BRONVERMELDING UPDATE MAART 2019

Comparison of Yacon (Smallanthus sonchifolius) Tuber with Commercialized Fructo-oligosaccharides (FOS) | Ni Wayan Arya Utami, Biosci Microbiota Food Health. 2013; 32(4): pp 167-178 Published online 2013 Oct 30. doi: 10.12938/bmfh.32.167 Yacon inulin leaching during hot water blanching | C. Scher e.a. Ciênc. agrotec. vol.39 no.5 Lavras Sept./Oct. 2015 http://dx.doi.org/10.1590/S1413-70542015000500011