top
Zingeron
Keton
Zingeron
VERWANTE ONDERWERPEN
GEMBER (EN KNOFLOOK) BAKKEN

Zingeron

Zingeron is een semi-scherpe keton. Het is een afbraakproduct van [6]-gingerol, dat vooral in de oliehoudende hars in de gemberwortel zit.

Zingeron lijkt qua chemische structuur op vanniline, vandaar de alternatieve benaming canillylaceton, en op eugenol. De chemische formule van het zingeron is C11H14O3. Vanwege de verwantschap met paradol, wordt het ook wel [0]-paradol genoemd. Het is een kristallijne stof die slechts oplosbaar is in water.

Zingeron wordt gevormd wanneer [6]-gingerol sterk verhit wordt, en komt dan ook niet van nature in gember voor. Alleen wanneer de gember verhit wordt, vindt er een retro-aldoreactie plaats, waarbij de gingerol uiteen valt in hexanal en zingeron. Doordat zibgeroin veel minder scherp is dan gingerol, zal de verhitte gember minder scherp en zoeter smaken dan de verse gember. Zingeron heeft naast zijn scherpte (warmte) een uitgesproken gember-aroma.

bèta-hydroxyketon

Zingeron komt onder meer voor in de volgende plantensoorten:

slotregel

Bronvermelding update september 2024

Gingerol | National Center for Biotechnology Information (2024). PubChem Compound Summary for CID 442793, Gingerol. Retrieved September 2, 2024