Tijdens de reactie spelen tal van factoren een rol, en beïnvloeden de kleur, geur en smaak. Om er enkele te noemen: de zuurgraad (pH tussen 5,0 en 5,4), het type aminozuren en suikers, de temperatuur, de verwarmingstijd en de mate van aanwezigheid van zuurstof en water.
Het proces begint met de reactie tussen een gereduceerde suiker zoals glucose, en een aminozuur. De reactieve carbonylgroep van de suiker reageert met de nucleofiele aminogroep van het aminozuur , en vormt een complex mengsel van moleculen die verantwoordelijk zijn voor een reeks geuren en smaken.
De suiker en de amine vormen een glycosylamine die op zijn beurt stapsgewijs verandert in een aminoketose. Dit onderdeel van de Maillard-reactie wordt naar zijn ontdekker Amadori genoemd.
Het proces wordt versneld in een alkalisch milieu. Zo wordt loog gebruikt om pretzels donkerder te laten kleuren. Het type aminozuur bepaalt welke smaak tot stand komt.
Amadori is de bouwsteen verantwoordelijk voor de karakteristieke smaakvorming door de Maillard-reactie. Tijdens de Maillardreactie kunnen honderden verschillende smaakcomponenten gevormd worden in een keten van processen, onder andere furanonen, furanen en acetylpyriniden. Zo zullen verbindingen die in eerste instantie gevormd worden, op hun beurt afbreken en weer nieuwe smaakcomponenten vormen.
Daar bij komt, dat ieder voedingsproduct een karakteristiek set heeft van smaakcomponenten die tijdens de Maillard reactie omgevormd worden. Dit is één van de redenen waarom het bakken van brood anders ruikt als het braden vlees of het bakken van vis, hoewel in elk van de gevallen de Maillardreactie verantwoordelijk is voor de smaak- en reukbeleving. De Maillardreactie, of de afwezigheid ervan, maakt dat er verschillen zijn tussen de resultaten van bereidingsmethoden als koken, pocheren of stomen. Vooral door de combinatie van twee factoren: temperatuur en vochtgehalte. Door te bereiden bij hoge temperaturen wordt de reactie versneld doordat de snelheid van chemische reacties wordt verhoogd en de verdamping van water wordt bevorderd. Door deze uitdroging neemt de concentratie van reactantverbindingen toe en stijgt de temperatuur sneller.
Dat is de kern van de Maillardreactie. De temperatuur moet hoog zijn, maar dat wordt belemmerd door vocht, water, met zijn eigen kookpunt. Het helpt, de druk te verhogen (snelkookpan), zoals het helpt om zuiveringszout of eiwithoudende mengsels (marinades) toe te voegen om de pH te verhogen. Wanneer we vlees bereiden in een omgeving met een relatief lage temperatuur (oven, sous vide) missen we de diepte in de smaak die bij hoge temperatuurbereiding kan worden bereikt.
Dan is het gewenst om het vlees vooraf te schroeien om de smaak (en kleur) te verbeteren. Dat is een prima methode voor biefstuk, maar niet voor lamsvlees of ander vlees uit gras gevoede dieren. Door dit voor te schroeien kan een onaangename smaak ontstaan. Hier is het beter het vlees achteraf te schroeien.
Tenslotte, denk niet dat er geen grens is aan het verhogen van de temperatuur, boven 180° vinden andere reacties plaats, zoals pyrolyse, ook wel verbranden genoemd. De zwarte verbindingen die het gevolg zijn van pyrolyse, zijn kankerverwekkend.