De molecuulformule is C6H14N2O2. Lycine is één van de 22 aminozuren die in menselijke eiwitten voor komen, en één van de 9 aminozuren die we niet zelf kunnen aan maken, ook dieren kunnen dat overigens niet. Hoeveel heeft de mens per dag nodig ? Het voedingscentrum geeft geen antwoord op die vraag, veel bronnen geven een waarde aan van 12-30 mg per dag per kilogram lichaamsgewicht. Het voedingscentrum adviseert 800 milligram eiwit per dag in te nemen.
In producten die rijk aan lycine zijn, bestaan de eiwitten voor meer dan 5% uit lycine, die tikken aan:
Maar hoeveel lycine bevat een product dan ? Afhankelijk van het vetgehalte bevat 100 gram rundvlees rond 1500 tot 3000 mg lysine, het magereste vlees de hoogste waarde. Sojaproducten scoren relatief laag met 250 mg (tempeh) tot 800 mg (tofu), alle per 100 gram product. Ook vis, schaaldieren, zaden en noten voorzien ons ruimschoots van onze dagelijkse porte lysine. Een ei van 70 gram bevat ongeveer 650 mg lysine, net als 100 mg peulvruchten. Alle genoemde hoeveelheden zijn circa's.
Een bloemlezing van lysine-rijke producten (per 100 gram product), met van zuivelproducten steeds de magerste variant:
Doordat lysine betrokken is bij de Maillard-reactie bevatten producten waarop deze reactie is toegepast - door koken of bakken - per definitie minder lysine dan het rauwe product.
Bij een normaal eetpatroon, is de inname van lycine geen probleem. Dat is het per definitie wel het geval, wanneer een dieet eenzijdig uit granen bestaat, zoals op het rijst-etende Aziatische platteland.
Een tekort aan lysine kan leiden tot de vorming van nierstenen, en kan de groei remmen.