Furanonen zijn aromastoffen met zeer een lage geurdetectiedrempel, wat betekent dat ze al bij kleine hoeveelheden worden waargenomen: 20 mg per liter water. Een belangrijke groep bestaat uit 3(2H)- en 2(5H)-furanonen, die onder meer tot stand komen bij de Maillardreactie door de degradatie van suikers. Wij associeren deze smaak met die van caramel. Sojasaus en bier bevatten eveneens furanonen: HMF en HDMF respectievelijk 4-hydroxy-5-methyl-3(2H)furanon en 4-hydroxy-2,5-dimethyl-3(2H)-furanon. Deze worden tijdens de fermentatie gevormd door de Maillardreactie tussen suikers en aminozuren.
Mango's, tomaten, aardbeien, ananassen frambozen, druiven, kiwi's, komkommers, zelfsboekweit bevatten furanonen:
Emoxyfuranon en sotolon, twee 3-hydroxy-2(5H)-furanonen, spontaan geproduceerd uit aminozuren zoals threonine geven voedingsmiddlen een vlezige, notige smaak.
Het verantwoordelijke furanon voor de aardbeiensmaak is fFuraneol (4-hydroxy-2,5-dimethyl-3(2H)-furanon). Deze is ook verantwoordelijk voor frisse smaak van ananas en de geur van tomaten en boekweit.
Zijn methyl-ester mesifuran (4-methoxy-2,5-dimethylfuran-3-on) is verantwoordelijk voor de kruidige zoete smaak van mango's. Vooral de alphonso-mango bevat er veel van, bovendien bevat deze ook veel fureanol.
Respecteer het copyright !