methi raita
Methi raita
Condiment
Methi raita
SOORTGELIJKE GERECHTEN
methi raita
METHI RAITA (FENEGRIEK) MET GRANAATAPPEL

METHI RAITA

Condiment

Er zijn veel, heel veel varianten op raita, het Indiase bijgerecht op basis van yoghurt. In deze versie wordt geen komkommer gebruikt, maar fenegriekblad, met frisse, zoete granaatappel.

Veel methi raita's worden gemaakt als wintergerecht. Het fenegriekblad is best bitter, en vraagt om stevige tegenhangers, zoals mosterdzaad en knoflook. Deze versie is verrassend licht, en daardoor (ook) geschikt voor de zomermaanden. Voeg dan wat zoete granaatappel toe als tegenhanger voor het bittere blad.

Omdat fengriekblad moeilijk te krijgen is, hebben we gekozen voor kiemgroente, ook omdat die gemakkelijk zelf te maken is. je kunt voor het gerecht een zomerse chilipoeder gebruiken, zoals de Espelette, een lekker rokerige Pimenton de la Vera of de verrassende witte Guntur.

In de Indiase keuken wordt een friszure yoghurt gebruikt. Kun je deze niet krijgen, maak dan uitgelekte yoghurt (Grieks, Turks) aan met wat vers citroen- of limoensap.

INGREDIËNTEN

500
ml
yoghurt
1
el
komijnzaad
2
dl
gepelde granaatappel
150
gram
½
tl
1
tl
 
 

HET RECEPT

DE VOORBEREIDING

Was de fenegriek, en gebruik alleen mooi verse, onbeschadigde blaadjes.

Hak de te grote blaadjes, maar niet te fijn.

DE BEREIDING

Rooster de komijnzaadjes en vijzel ze.

Roer de yoghurt eerst los, en voeg er dan de komijn, het chilipoeder, aijwan en het steenzout aan toe. Goed roeren. Kala nawak, dat ook in chaat masala wordt gebruikt, geeft het gerecht niet alleen een zoute smaak, maar ook wat zwaveligs, als van eieren.

Voeg nu de fenegriek en de granaatappel toe, roer de yoghurt lichtjes door, en laat deze tot kort voor het opdienen koel staan.

SERVEREN

Garneer met wat achtergehouden kiemen en granaatappel en dien deze raita op met paratha's.

BRONVERMELDING UPDATE JUNI 2019

Methi raita | Foodpunch Methi raita | Vinaya's culinary delights - authentic vegetarian cuisine
Deze site is in bewerking, waardoor foto's kunnen ontbreken of links niet werken. Excuus daarvoor. De site wordt herbewerkt na een aanslag op de site door copyright-jagers begin 2019.