Er zijn varianten waarin ook dille en/of munt wordt gebruikt, sumac wordt toegevoegd, of wat citroensap. Een variant waarin in plaats van komkommer postelein wordt gebruikt, wordt eveneens cacık genoemd, of omschrijvenderwijs Yoğurtlu semizotu salatası. Dit recept is ook bekend in de Griekse en Cypriotische keuken. Hetzelfde geldt voor deze komkommer-cacık, die in de Griekse en Cypriotische keuken tzatziki wordt genoemd.
Sarimsakli yoğurt is een yoghurtsaus met alleen knoflook, geen komkommer. Wrijf de knoflook fijn in de vijzel of rasp ze, in een verhouding van 3 teentjes knoflook per 500 ml (süzme) yoghurt.
Was de komkommers (de dunne huid wordt niet geschild), halveer ze over de lengte en verwijder het zaad. Snijd de komkommer fijn, bestrooi de blokjes met zout en laat dat korte tijd intrekken.
Roer de yoghurt los
Knijp de komkommer uit. Rasp de knofllook en meng deze met de fijngehakte muntblaadjes en de komkommer door de yoghurt. Laat het mengsel daarna een uurtje in de koelkast staan, zodat de smaken kunnen integreren en breng haar dan op smaak met zout (naar behoefte).
Besprenkel de cacık eventueel met wat citroensap en/of olijfolie.
Als mezze, met Turks platbrood.
Respecteer het copyright !