Pimentón de la Vera
Specerij (Capsicum)
PIMENTON DE LA VERA
 
PIMENTÓN DE LA VERA | PAPRIKAPOEDER

PIMENTÓN DE LA VERA

De Pimentón de de la Vera uit Cacères is een paprikapoeder dat beroemd is om zijn rokerige smaak, die het door het rookproces met eikenhout krijgt. Pimentón de la Vera is verkrijgbaar in drie smaakcategorieën, dulce, agrodulce en picante, en is in augustus 2007 voorzien van een Denominación de Origen, DPO.

De paprika wordt geproduceerd in de La Vera vallei, in de gemeenten Cuacos de Yuste, Jaraíz de la Vera, de Vera Aldeanueva, Jarandilla de la Vera, Losar de la Vera en Madrigal de la Vera. De belangrijkste variëteiten zijn de Jaranda, Jariza, Jeromín en de Bola. Vooral de laatste heeft een enorme kleurkracht.

In de regio La Vera is een twintigtal molens waar de paprika bewerkt wordt tot paprikapoeder. Op de eerste verdieping worden in de herfst de paprika's te drogen gehangen. Een verdieping lager wordt het vuur opgestookt dat voor het rookproces zorgt. Men gebruikt er hout van de steeneik voor. In totaal blijven de paprika's twee weken in de rokerij waardoor het de smaak van het hout opneemt en vrijwel volledig droog wordt. Daarbij kleuren ze diep (roest)rood tot bruin.

De picante La Vera wordt vooral gebruikt in wintersoepen en pittige worst, de agrodulce wordt gebruikt bij wild en bonenstoofschotels en de dulce met aardappelen en stevig wit vlees zoals octopus, konijn en kip . Een groot deel van het paprikapoeder wordt gebruikt in de worstindustrie.

KWALITEITSKLASSEN

Dulce
mild en zoet, paprikasoorten: Bola en Jarande
Agridulce
standaard, paprikasoorten: Jaranda en Jariza
Picante
pikant, paprikasoorten: Jeromin, Jaranda en Jariza

GESCHIEDENIS

De eerste paprika's die in Europa aankwamen vanuit de Nieuwe wereld (met name uit Mexico) werden in de 16e eeuw aan de Spaanse Karel V geschonken door de Spaanse conquistadores. Columbus zelf schonk er aan het klooster in Yuste van de Hiëronymieten van Onze-Lieve-Vrouw van Santa María de Guadalupe. Columbus had er een speciale band mee. De monniken droogden de vrucht en maalden er het eerste paprikapoeder van, tegenwoordig één van de belangrijkste inkomstenbronnen in deze regio.

Vermoedelijk staat Karel V aan de wieg van het succes van het paprikapoeder uit Yuste. Hij liet naast het klooster een paleis bouwen voor hem en zijn uitgebreide hofhuishouding, dat hij februari 1557, een jaar na zijn troonsafstand, betrok. Nog geen jaar later (september 1558) overleed hij er, aan malaria. Karel waardeerde paprikapoeder zeer, stond bekend als een gourmand, een lekkerbek, en organiseerde er zijn befaamde banketten. Zijn zuster, koningin Maria van Hongarije, zou zodoende kennis hebben gemaakt met het poeder en het naar Hongarije hebben meegenomen, dat als het land van het paprikapoeder (geen land ter wereld kent zoveel soorten) wordt beschouwd.

TAALKUNDIGE ASPECTEN, ETYMOLOGIE

Over de hele wereld worden de namen paprika en peper door elkaar gebruikt. Hieraan is (zie hierboven) de verkeerde benaming door Christopher Columbus gegeven debet. Zo kan het zijn dat paprika’s in Amerika zowel belllpepper als paprika wordt genoemd, ze in Zwitserland pepperoni heten, in Frankrijk poivron, en in zowel Japan als Korea ‘piment’ (pimang respectievelijk piman). De Spanjaarden gebruiken nog altijd het woord pimientos voor de paprika, waarvan het woord pimentón voor paprikapoeder is afgeleid.

VERTALING PAPRIKAPOEDER

engels
paprika
frans
poudre de paprika
italiaans
paprica
spaans
pimentón
 

GEZONDHEIDSASPECTEN

VOEDINGSSTOFFEN - GEZONDHEIDSRISICO'S

Gemalen chili's bevatten zoals de chili's capsacaïne, de alkaloïde die verantwoordelijk is voor het branderig gevoel op de tong, maar ook de vitaminen en mineralen van chili's. En dat is bepaald niet gering.

SAMENSTELLING PER 100 GRAM  CHILIPOEDER

318
kcal
(1330 kJoule)
12
gram
eiwitten
56,6
gram
koolhydraten
27,2
gram
vezels
10,3
gram
waarvan suikers
17,3
gram
vet
3,3
gram
verzadigd
2,7
gram
enkelvoudig onverzadigd
8,4
gram
meervoudig onverzadigd
660
mg
omega-3
7710
mg
omega-6
VITAMINES
13731
µg
vitamine A
(1716,4% ADH)
0,3
mg
vitamine B1
(27,3% ADH)
0,9
mg
vitamine B2
(64,3% ADH)
8,7
mg
nicotinezuur
(54,4% ADH)
2,5
mg
vitamine B6
(178,6% ADH)
106
µg
foliumzuur (B9)
(53% ADH)
76,4
mg
vitamine C
(95,5% ADH)
29,8
mg
vitamine E
(248,3% ADH)
80,3
µg
vitamine K
(107,1% ADH)
MINERALEN
148
mg
calcium
0,4
mg
koper
7,8
mg
ijzer
2014
mg
kalium
152
mg
magnesium
2
mg
mangaan
30
mg
natrium
293
mg
fosfor
8,8
µg
selenium

BRONVERMELDING UPDATE AUGUSTUS 2016

Pimentón de la Vera | Denominación de Origen Protegida Pimentón de la Vera | Wikipedia (ES) Famous Spanish food: pimentón de la Vera | Andalusia.com Geographical history Karel V en zijn vrijwillige ballingschap in Yuste | Historiek.net, online geschiedenismagazine Christopher Columbus as a botanist, John M. Kingsbury, Cornell Plantations Quarterly (Vol. 45, No. 4, 1991)