Zalmen en dus ook forellen zijn trekkende, 'anadrome' vissen. Ze worden om die reden trekvissen genoemd. Hoewel het merendeel van de zalmen in zout water leeft, zijn er ook zoetwaterzalmen, zoals de Donauzalm. De Salmonidae-familie wordt onderscheiden in drie onderfamilies, de Salmoninae, ook wel de 'echte' zalmen genoemd, de Thymallinae, met 10-20 soorten vlagzalmen en de Coregoninae, de houtingen. Aan de hand van deze verdeling in onderfamilies zullen we een overzicht bieden van deze in de internationale keuken zo gewaardeerde zalmfamilie.
Ter illustratie geven we uit het overzicht van de zalmachtigen de op deze site beschreven forelsoorten:
De vis toont verwantschappen met alle nu gehanteerde onderfamilies, en wordt daarom beschouwd als een belangrijke schakel in de ontwikkeling van de zalm. Wat zich in de daarop volgende zeven miljoen jaar heeft afgespeeld, weten we niet, de eerstvolgende fossiele vondsten dateren uit het Mioceen uit Idaho in de Verenigde Staten.
Forelachtigen zijn in het diepe binnenland aangetroffen, niet aan zee. De fossielen betreffen de Oncorhynchus, verwant aan de Pacifische zalm. Men concludeert aan de hand van deze vondsten dat de splitsing tussen de Oncorhynchus en de Salmo, waartoe de Atlantische zalm behoort) toen al is ingezet.
De beekforel is de zoetwater Salmo trutta, ook wel Salmo trutta fario genoemd. Het is een zeeforel die verkiest om in zoetwater te leven en niet naar zee te trekken.
De regenboogforel behoort tot de Atlantische zalmen en wordt in de handel vaak aangeboden als zalmforel.
De zeeforel of Salmo trutta, leeft ook voor onze kust, waar zijn populatie in de afgelopen decennia sterk is teruggelopen. Hoewel geen bedreigd vissoort is de vangst op zeeforel in Nederland bij wet verboden.
De bronforel is ingedeeld bij de 'echte zalmen' en is gebouwd op zwemmen in ruig, liefst helder water, vandaar de naam.
De zeeforel of Salmo trutta, leeft ook voor onze kust, waar zijn populatie in de afgelopen decennia sterk is teruggelopen. Hoewel geen bedreigd vissoort is de vangst op zeeforel in Nederland bij wet verboden.
De beekridder of riddervis, is een heerlijke zoetwatervis uit het forellen-geslacht Salvelinus. Hij komt vooral voor in arctische en subarctische meren en rivieren.
Respecteer het copyright !